Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Vi behöver mindre el

Ebba Busch och Ulf Kristersson i en batterifabrik. Skribenten i förgrunden.

Regeringens mantra om teknikneutralitet klingar alltmer falskt. Istället haglar utspelen om vad som ska stödjas (kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft och så eventuellt lite landbaserad vindkraft) och vad som inte ska stödjas (den effektiva havsbaserade vindkraften). Allt utifrån en övertro på att bara allt går på el kan vi fortsätta konsumera mer och mer och låta hjulen snurra allt fortare. Samtidigt ser vi hur gigantiska prestigeprojekt inom den teknikfixerade ”gröna omställningen” som Northvolt havererar inför öppen ridå. 

Teknikutvecklingen som förbättrar våra liv och ersätter sämre teknik är fantastisk. Men ingen teknik i världen kan ta fram klimatneutral el. All el ökar miljöbelastningen, antingen direkt eller indirekt. Vindkraftverk och solpaneler är bara mindre förstörande än fossilproducerad el, men inte hållbar. En elcykel är mindre ohållbar än en bensinbil, men inte hållbar. Den enda hållbara KWh är den sparade, den som aldrig behöver produceras. Därför ligger inte framtiden i mer el och bolag som Northvolt, utan i minskat användande. 

Vill regeringen på riktigt styra mot ett hållbart samhälle bör därför alla stöd och subventioner till energi tas bort och dessutom borde det tas ut en riktigt hög koldioxidskatt. Skatt som med fördel delas ut direkt till alla invånare. Då skulle det på riktigt bli lönsamt med den enda hållbara KWH, den sparade. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV