Radar · Miljö

Klimataktivister i aktion på flygplatsens 90-årsdag

Klimataktivister ligger ner på marken och spelar döda

Norrköpings flygplats firar idag 90 år. Men Extinction rebellion tycker inte det är värt att fira, och genomförde under dagen en aktion för att sänka feststämningen och uppmärksamma att flygplatsen finansieras med kommunala bidrag. 

”Norrköpings kommun både äger och finansierar stadens flygplats. Alla invånare är alltså med och bidrar till att människor dör av klimatkrisen oavsett om de flyger eller inte”, skriver Extraktion rebellion i ett pressmeddelande. 

För att visa det orimliga i att kommunen håller liv i en verksamhet som huvudsakligen kör charterflyg och som är beroende av kommunala bidrag så ordnade klimatgruppen en aktion där deltagarna lade sig på marken och spelade döda, mitt under festligheterna.

– Förutom att flygplatsen bidrar med mer utsläpp än stadens samlade industrier är den också skadlig för att kommunen som ägare och finansiär ger sken av att flygande är något bra. Inget kunde vara mer fel! Sanningen är att vår avkoppling orsakar andra människors död, säger My Ericson, aktiv i Extinction rebellion Norrköping, i ett pressmeddelande.

60 miljoner från kommunen

Klimatgruppen hänvisar till en forskningsstudie publicerad i Nature som visar att utsläppen från ett års svenskt flygande kommer att leda till omkring tusen dödsfall globalt under de kommande decennierna. Enligt samma sätt att räkna har utsläppen från Norrköpings flygplats sedan kommunen tog över 2006 bidragit till över 250 dödsfall. 

Flygplatsen har behövt 31 miljoner kronor under 2024 för att kunna köra charterflyg. Dessutom bekostade kommunen asfaltering av landningsbanan och annat underhåll under året, vilket innebär att totalt över 60 miljoner gick till att hålla igång verksamheter, skriver Extinction rebellion.

– Det enda ansvarsfulla och kloka inför framtiden är att kommunen slutar subventionera charterresor, stoppar sina årliga bidrag och lägger ned flygplatsen! Investera istället pengarna i skola, omsorg, kollektivtrafik och annat vi invånare verkligen behöver, säger Stina Sköld, också aktiv i Extinction Rebellion, i pressmeddelandet.

Bamse på plats

Aktivisterna vänder sig också starkt emot att flera resebolag finns på plats på festen för att göra reklam för klimatskadliga solresor med hjälp av Bamse och andra maskotar riktade till barn. 

– Att lyfta charterresor som något positivt för barn är både osmakligt och djupt oansvarigt. Det är just deras framtid vi skickar djupare in i klimatkrisen genom att fortsätta flyga. Bamse är kanske världens starkaste björn, men speciellt snäll mot barn är han tydligen inte, säger My Ericson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV