Radar · Miljö

Flera döda i översvämningar i Central- och Östeuropa

Man står med vatten upp till midjan i centrala Klodzko, Polen.

Efter den senaste tidens kraftiga skyfall över Central- och Östeuropa har flera dödsfall rapporterats och flera människor saknas fortfarande. På flera håll räknas översvämningarna som de värsta på flera årtionden.

Under söndagseftermiddagen hade översvämningarnas dödssiffra stigit till sju. Fem personer har dött i Rumänien under lördagen och söndagen, en person uppges ha dött i Polen och i Österrike ska en brandman ha dött under räddningsarbetet, rapporterar bland annat BBC

Samtidigt saknas flera personer i i Tjeckien och över 10 000 personer har fått evakueras i landet. Över en kvarts miljon hushåll rapporteras vara utan el, skriver Reuters.

Samtidigt visar väderprognoserna på mer regn de kommande dagarna. 

– Prognosen säger att det ska regna i minst två dagar till. Vi måste fortfarande överleva till tisdag, det här är inte slutet, säger en av lokalerna i staden Lipov, som upplever den värsta översvämningen sedan 1997, till BBC.

1997 dödades mer än 100 människor i Tjeckien och Polen på grund av de kraftiga översvämningarna. I Polen har mängden nederbörd nu överskridit 1997, uppgav premiärminister Tusk på söndagen. Samtidigt menade han att den infrastruktur som byggts sedan dess borde kunna förhindra en liknande katastrof igen. 

I den polska staden Glucholazy kollapsade en bro under söndagen och kommunen uppmanade de boende till evakuering under söndagsmorgonen. 

I staden Klodzko, nära gränsen mot Tjeckien, uppges situationen vara som allra värst och under söndagseftermiddagen rapporterades översvämningsvattnet vara så djupt som två meter på sina håll. Vattennivån i floden som flyter genom staden blir allt högre eftersom en damm brustit i den närliggande, högre belägna, staden Stronie Slaskie.

Översvämningar har också rapporterats i en flera andra länder, såsom Slovakien, Ungern, Österrike och Tyskland. I Österrike har regionen runt huvudstaden Wien utlyst katastrofläge, och inga tåg går mellan Wien och Linz. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV