Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Skäms ni inte för att plåga djuren?

En mus på en hand med gummihandske.

Sverige slår sig gärna för bröstet för hur duktiga vi är på djurskydd – men det är vi inte, skriver Gunnel Malm. Djur plågas, bland annat i djurförsök, och nu riskerar korna att inte ens få känna gräs under klövarna sommartid.

DEBATT. Antar att många av oss djurvänner fortfarande kommer ihåg de fruktansvärda bilderna, och skriken, från när en angorakanin plockades på sin päls. Eller den stora Belgian blue-tjuren som hissades upp, i ett bakben, på ett fartyg. Det visades på en dokumentär under EU-valet 1994. Det finns mycket vi människor kan plåga djur med. Skapelsens herrar, så kallade, kan ”roa” sig en hel del, med tillstånd till och med.

I dag, 2024, ägnar man sig fortfarande åt rena medeltida tortyrmetoder i djurförsök. Precis just nu utsätts tusentals djur för olika plågsamma djurförsök. På möss kan man borra hål i huvudet, enklare då att kunna injicera direkt i hjärnan. Grisar kan få läkemedel injicerat i ögat för att avlivas när försöket är klart. Och kaninungar föds för tidigt, genom kejsarsnitt, för att sen orsakas hjärnblödning, lungsjukdom och hjärnskador. Sjukdomstillstånden kan bestå hela försökstiden och det är lätt att förstå hur dessa små mår. Jag har aldrig tyckt det är okej med djurförsök, aldrig att vi har rätt att utsätta kännande individer för rent djurplågeri!

Sverige har alltid slagit sig för bröstet om hur duktiga vi är inom djurskydd och annat. Det är vi inte. Sen bättrar man på vårt dåliga rykte med ett förslag om att bönder inte längre ska behöva släppa korna på bete! Skäms ni inte?! Kan djur, som hålls av människan, få det bra någon gång, eller ska de inte ens få känna gräs under klövarna? Och så talar man om konkurrensen som skulle stärkas för våra lantbrukare. Vem vill äta kött från kor som bara hålls inne, eller dricka mjölk, äta fil? Inte jag i alla fall. Tack och lov finns det ekoalternativ. Än så länge.

4 oktober har sedan 1931 varit den internationella dagen för att uppmärksamma djurrätt och djurskydd. Vilket är viktigast – kanelbullar, som vi kan äta när som, eller att djur har det bra? För mig är svaret enkelt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV