Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Regeringen: Försvaret ska växa de närmsta åren

Mikael Oscarsson (KD), minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, försvarsminister Pål Jonson samt Anna Starbrink (L) presenterade den nya totalfösrsvarspropositionen under tisdagen.

Det blir en rejäl satsning på försvaret de närmaste åren. Det står tydligt när regeringen idag presenterade sin totalförsvarsproposition för åren 2025-2030. Det militära försvaret får ett tillskott på 174 miljarder under denna period och det civila försvaret får 35,7 miljarder.

Detta är historiska satsningar, skriver regeringen i ett pressmeddelande, och konstaterar att försvarsutgifterna kommer att uppgå till 2,6 procent av BNP år 2028, något som Syre skrev om tidigare i höst.

När det gäller antalet personer i försvaret (där ingår yrkesmilitärer, värnpliktiga, civilanställda och hemvärn) så kommer denna siffra att växa från dagens 88 000 personer till 115 000 år 2030.

– Detta är ett kraftfullt försvarsbeslut som kommer ge totalförsvaret uthållighet och bättre balans. Nu fortsätter arbetet med att öka takten i försvarets tillväxt, säger försvarsminister Pål Jonson i pressmeddelandet.

De nya medlen kommer att gå till att göra förstärkningar i armén, marinen, flygvapnet och till digitalisering, innovation och forskning.

Det civila försvaret stärks

Satsningen på det civila försvaret kommer att gå till samtliga beredskapssektorer. Några av dem kommer att få särskild prioritet och det handlar om elektroniska kommunikationer och post, livsmedelsförsörjning och dricksvatten, hälsa, vård och omsorg, transporter, energiförsörjning samt räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen.

– Det civila försvaret ska byggas utifrån de krav som kriget ställer och vi siktar mot att skyndsamt bygga förmågor som stärker Sverige och gör vårt land tryggare, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin i pressmeddelandet.

Regeringen nämner även ekonomiskt försvar, psykologiskt försvar och cybersäkerhet som viktiga för landets säkerhet. Bland annat kommer man att satsa på ett nytt nationellt cybersäkerhetscenter för att öka förmågan att motstå cyberangrepp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV