Startsida - Nyheter

Radar · Migration

60 organisationer kritiserar Polens plan att ”pausa” asylrätten

Tre migranter står bakom ett metallstaket.

I ett öppet brev kritiserar nu över 60 organisationer Polens premiärminister Donald Tusk för de planer på att tillfälligt stoppa asylrätten som han berättade om i helgen. 

”Vi lever i svåra och osäkra tider av krig, konflikter som bryter ut över hela världen, och vi själva lever på randen av ett krig”, skriver organisationerna i brevet, enligt The Guardian

”Men detta undantar oss inte från medmänsklighet och från att följa lagen.”

Det är på grund av situationen vid gränsen till Belarus som Donald Tusk vill ta till den drastiska planen att tillfälligt ”stoppa” asylrätten i landet. Sedan 2021 anklagas Belarus för att slussa migranter från Afrika och Mellanöstern mot den polska gränsen, vilket gjort att Polen förstärkt sin gräns alltmer. Under tisdagen förväntas Tusk presentera sitt partis migrationsplaner mer i detalj. 

Men redan utifrån det han meddelade under lördagen menar organisationerna bakom brevet, däribland Amnesty och fonden Auschwitz-Birkenau Foundation, att fundamentala rättigheter och friheter som asylrätten inte kan vara föremål för diskussion eller politisk kohandel. 

”Det är tack vare dem som tusentals polska kvinnor och män hittade skydd utomlands under den kommunistiska totalitarismens svåra tider”, skriver organisationerna i brevet. 

Även företrädare för de andra partierna i Polens regeringskoalition har kritiserat planerna. 

Krzysztof Śmiszek från vänsterpartiet Nowa Lewica skriver på X att ”Rättsstaten innebär också efterlevnad av internationell rätt. Det visade oss vägen under PiS mörka styre. Låt oss inte avvika från denna väg. Rätten till asyl är en mänsklig rättighet!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV