I morgon, lördag, invigs världens första samiska danscenter i Vuollerim, Jokkmokks kommun.
– För ett folk som blivit förtryckt i så många generationer så tror jag det är extra viktigt att det finns platser där vi kan utföra vår kultur och utveckla den, säger Liv Aira, konstnärlig ledare för centret.
Liv Aira har precis avslutat en dansworkshop när Syre når henne på telefon. Invigningen av Jillat – som betyder tindra på lulesamiska – kommer ske imorgon, men hela den här veckan pågår det febril verksamhet i byggnaden. Liv Aira berättar att hon har bjudit in elva samiska danskonstnärer och att de tillsammans under den här veckan ska försöka utforska och etablera vad de vill att danscentret ska vara. Parallellt med detta så har även Jokkmokks kommun, Region Norrbotten och Riksteatern i Norrbotten valt att arrangera en festival för att uppmärksamma invigningen. Festivalen heter Vuollerim i rörelse och kommer bland annat erbjuda alla barn i Vuollerim en möjlighet att ta del av dans.
Själva invigningen kommer att bestå av ett fyra timmars långt program som är inspirerat av så kallade dinner shows, berättar Liv Aira.
– Publiken kommer få färdas både innanför och utanför lokalen och ta del av jättehärlig mat, sex olika rätter som på något sätt ska matcha scenkonsten som de kommer att få se. Det här är ett koncept som jag har drömt om att få göra till verklighet i många år, nu får jag äntligen göra det på mitt sätt – i Sápmi med samiska konstnärer.
Tomt museum
Hela idén till danscentret föddes när Liv studerade koreografi i Barcelona. Under utbildningen fick studenterna i uppdrag att göra en tioårsplan för sitt liv.
– Jag tänkte direkt att om jag ska planera någonting så långt framåt så måste det vara någonting riktigt stort. Och då fick jag idén att jag skulle vilja bygga en dansstudio någonstans i Jokkmokks kommun där jag kommer ifrån, säger Liv Aira som själv är same.
När hon kom tillbaka till Sverige igen tog hon kontakt med näringslivsavdelningen på Jokkmokks kommun och frågade om de hade någon ledig lokal där hon kunde bedriva sin verksamhet.
– Jag blev först anvisad till några ganska tråkiga lokaler, med lågt i tak och lysrörsbelysning. Men sedan sa de: ”det står ju faktiskt ett tomt museum i Vuollerim”. Jag blev helt chockad, jag hade varit där som barn men hade ingen aning om att det stod tomt nu. Och när jag kom in slogs jag av det var ännu mycket vackrare än vad jag kunde komma ihåg.
Byggnaden har tidigare huserat ett interaktivt museum om fornlämningar men när Liv tog över den hade den stått tom i tio år. Tanken nu är att det inte bara ska bli ett danscenter utan att det också ska finnas plats för andra kulturyttringar såsom samiskt hantverk, filmvisningar och föredrag. I samband med invigningen kommer det också vara samiska cirkusartister som uppträder.
Varför behövs det ett samiskt danscenter?
– Vi saknar kulturella mötesplatser i Sápmi. Det finns inte så många självklara platser dit man kan få komma och uttrycka sin kultur fritt. Anledningen till att jag vill kalla det för ett samiskt danscenter handlar dels om att jag själv är lulesame och kommer här från Jokkmokk, men också att jag under mina år som dansare har stött på fler och fler samer som älskar att uttrycka sin kultur, säger Liv Aira och tillägger:
– Det kommer inte att vara en exklusiv plats för bara samer utan vi i Sápmi kommer att bjuda in hela världen hit. Vi välkomnar alla möjliga olika typer av konstnärer, och särskilt dansare, som inte heller har så många platser i samhället.
Finns det något speciellt som kännetecknar samisk dans?
– I Sápmi så har man inte bevarat en danstradition, man vet alltså inte riktigt hur dansen kan ha använts i Sápmi historiskt eller exakt hur den såg ut. Jag tror dock det är helt omöjligt att samerna skulle vara det enda urfolk som inte har dansat.
– Både jag och många av mina samiska danskollegor tycker också att det känns väldigt naturligt att kombinera det samiska med dansen. Det är kontexten som det handlar om, att man väljer att lyfta sitt samiska arv i sin konst. Det är det som skapar den samiska scenkonsten.
Danskompanier från Taiwan och Australien
På söndag, efter invigningsdagen, kommer det att vara ett panelsamtal i huset som ska handla om säkra platser för skapande, dessutom kommer det bli premiär för föreställningen Electric Lies av en norsk samisk koreograf och cirkusartist.
Framöver är tanken att danscentret ska bygga sin verksamhet på konstnärliga residens.
– Konstnärer får komma hit och skapa ett konstnärligt verk, till exempel en dansföreställning, och sen åka på turné härifrån, säger Liv Aira och berättar att de redan har fått kontakt med flera lokala konstnärer. Men också med andra danskompanier bestående av urfolk från andra länder så som Taiwan och Australien.
– Jag tror att om man ska lyckas hålla en kultur levande så handlar det inte bara om att repetera vår historia, det behöver också finnas utrymme för att skapa nytt. Och då kanske det även behövs en plats som tillåter det här nyskapandet. Det är det som jag vill att Samiskt danscenter ska bli – en plats för roliga saker och kreativa träffar.
– Vi behöver fler positiva saker i våra liv och jag hoppas att det här centret kan bli en riktigt härlig bas av inspiration för hela samhället.
Läs även:
Intervju med Liv Aira om hennes protester mot gruvplanerna i Kallak.
Intervju med Åsa Simma – Klimataktivist, teaterchef och renägare.