I Antarktis iskalla vatten jagar kungspingviner, knölvalar, blåvalar och sälar. Men konkurrenter till stapelfödan krill är också fiskefartyg med tillhörande fraktfartyg. Nu får predatorerna respit runt öarna Sydgeorgien och Sydsandwichöarna, efter att Storbritannien tagit beslut om att utöka ett område där allt fiske är förbjudet – så att det blir stort som Sverige.
Iskallt, mörkt – och långt från den mänskliga civilisationen vilar Södra oceanen, ett enormt hav som bidrar till att dämpa klimatkrisen, bland annat med hjälp av krill – ett litet kräftdjur som utgör en av grundbultarna i havets ekosystem. När dagen gryr emigrerar det lilla djuret till havets djup för att – i den mån det är möjligt – undgå valarnas käftar. Med sig för de mängder med kol, som de sedan bajsar ut och som därefter singlar ned för att lagras i bottensediment på ohyggliga djup. Resultatet kan liknas vid en naturlig maskin som suger koldioxid från atmosfären.
Men i takt med marknadens stigande efterfrågan på djurfoder och näringstillskott med omega-3, har allt fler av världens fiskeflottor riktat sina sökljus mot det lilla kräftdjuret i det iskalla havet. Samtidigt har den konvention som är satt att garantera att resurserna förvaltas hållbart de senaste åren misslyckats med att utöka marina skyddade områden, då Ryssland och Kina konsekvent blockerat nya förslag.
Något Syre återkommande rapporterat om.
Men nu skriver tidningen Mongabay om en sällsynt framgång för naturvården i området. De striktaste restriktionerna i ett marint skyddat område runt öarna Sydgeorgien och Sydsandwichöarna utökas med 166 000 kvadratkilometer, vilket innebär att det inte längre ska vara tillåtet att fiska där.
Sedan tidigare är fiske förbjudet inom 283 000 kvadratkilometer av området, vilket innebär att det sammantaget inte längre kommer att vara tillåtet att fiska i ett område stort som hela Sverige. Storleken på hela det marina skyddade området som inrättades 2012 – är tre gånger större än det.
Mongabay skriver att de nya restriktionerna kom på plats genom ett brittiskt miljöprogram, Blue Belt Programme, som skyddat 4,3 miljoner kvadratkilometer av den marina miljön inom jurisdiktion för Storbritanniens utomeuropeiska territorier de senaste åtta åren.
Södra oceanens största marina reservat ligger i Rosshavet och är 2,09 miljoner kvadratkilometer stort. Det blev skyddat av Konvention för bevarande av marina levande resurser (CCAMLR) i Antarktis 2016. Sedan dess har det inte skett någon islossning för fler reservat, även om det på bordet ligger flera förslag som anses färdiga av alla medlemsländer – förutom Ryssland och Kina. Senast de fick kalla handen var i samband med konventionens årsmöte i Hobart, Australien i oktober 2023.