Svenska företag och organisationer förvarar oanvända datorer och telefoner i tre år innan de återbrukas eller återvinns, vilket motsvarar en livscykel enligt flera tillverkares rekommendationer. Det visar den nya rapporten IT-berget 2024 från företaget 3 step IT.
”Det döljer sig ett virtuellt berg av fullt användbar IT-utrustning”, skriver 3 step IT, som arbetar med att återanvända teknik, i ett pressmeddelande.
– Resultatet är alarmerande. När datorer hålls inlåsta i förråd måste ny utrustning produceras för att täcka upp marknadens efterfrågan – med onödig klimatpåverkan som följd. Vi ser även från vår egen statistik att IT-utrustningen tappar nästan halva sitt värde under dessa tre år, säger Robert Åholm, företagets Sverigechef, i pressmeddelandet.
9 av 10 kommuner köper nytt
Endast var sjätte (17 procent) av företag och organisationer i Sverige ser till att IT-utrustningen återbrukas eller återvinns direkt efter avslutad användning. Det visar rapporten, som bygger på drygt 1 000 intervjuer med beslutsfattare inom IT-inköp.
Att köpa nya datorer är inte endast ett slöseri med naturresurser utan också skattepengar, enligt en annan färsk rapport från Inrego.
9 av 10 (89 procent) av Sveriges kommuner köper enbart nya datorer trots att återanvänd teknik är billigare och har lägre klimatavtryck än ny. Det skriver IT-företaget i rapporten Kommunernas IT-hantering på väg mot cirkulär teknik och mindre utsläpp, i vilken företaget gjort en undersökning där 95 av 290 kommuner deltog.
Begagnat lägre klimatavtryck
”För den genomsnittliga arbetstagaren behövs inte den nyaste modellen av en laptop till ens dagliga uppgifter. Genom att välja en något äldre modell, som är rekonditionerad och testad av Inrego kan kommuner sänka kostnaden med 70-80 procent och ändå få en dator som fungerar utmärkt”, skriver företaget.
En rekonditionerad laptop har 85 procent lägre klimatavtryck än en ny, enligt Inrego.