De extremt varma sommartemperaturerna i Grekland har tillsammans med en ovanligt mild vinter gjort att vattennivåerna i landet är extremt låga.
Aten-regionens viktigaste vattenreservoar Mornos hade i början av juli vattennivåer som var 30 procent lägre än samma period förra året, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Vattenförsörjningsbolaget EYDEP har utfärdat en gul varning för området och uppmanar nu invånarna att spara på vattnet.
Samtidigt är situationen än värre på vissa av landets öar, som under sommartid också får mångdubblad befolkning på grund av massturism. På vissa håll är vattenbehovet under sommaren ”ibland 100 gånger större än på vintern”, säger Nikitas Mylopoulos, professor i vattenresursförvaltning vid universitetet i Thessalien, till AFP.
Samtidigt menar många att bristen också har orsakats av en långvarig misskötsel. Michalis Makropoulos, författare och lokalbo på ön Lefkada, skriver i en debattartikel att öns problem beror på år av misskötsel och ”okontrollerad utveckling av turism utan adekvat infrastruktur”.
I Aten-regionen har EYDEP nu utarbetat en plan för att hantera vattenbristen, som bland annat innehåller investeringar på 750 miljoner euro.
Elissavet Feloni, hydrolog vid National Technical University of Athens, säger till AFP att Grekland skulle behöva inrätta ett centralt organ ”för att utveckla en heltäckande strategi för (vatten)resurser över hela landet”.