Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Spridning av växtskyddsmedel via drönare ska lättare få dispens

Drönare över ett grönt fält.

Regeringen har beslutat att ge Naturvårdsverket större möjligheter att bevilja dispens för spridning av växtskyddsmedel från luftfartyg, till exempel från drönare. Det skulle underlätta för forskning och utveckling av ny teknik, och skulle också kunna minska doseringsbehovet, menar regeringen.

– Forskning på nya – potentiellt mer effektiva – tekniker är viktigt för att skapa en mer skonsam och miljövänlig användning av växtskyddsmedel. Det är också viktigt att reglerna är begripliga för lantbrukare. Med dessa regeländringar underlättar vi för forskning och tydliggör dem för användare, samtidigt som vi förhindrar en överanvändning av växtskyddsmedel, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett pressmeddelande

Spridning av växtskyddsmedel via luften, till exempel via drönare, är idag generellt förbjuden i Sverige. Naturvårdsverket har de senaste åren fått in ett par ansökningar om dispens från förbudet att sprida växtskyddsmedel från drönare, något som myndigheten i dag inte har möjlighet att godkänna. Detta då det inte finns några växtskyddsmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen för spridning från drönare eller andra luftfartyg.

Myndigheten ser att det skulle kunna finnas fördelar med metoden, och har sedan tidigare lämnat ett förslag till regeringen om att utöka möjligheterna att ge dispens för forskning och utveckling på området. 

”Naturvårdsverket ser att det finns tillämpningsområden där användning av drönare i bekämpningssyfte potentiellt skulle kunna bidra till minskade risker och en mer hållbar användning av växtskyddsmedel. Detta genom att exempelvis minska den använda mängden växtskyddsmedel genom mer träffsäker besprutning. Ytterligare forskning behövs dock utifrån svenska förhållanden”, skriver myndigheten på sin hemsida

Nu har förslaget behandlats klart och lagändringen kommer att träda i kraft den 1 februari 2025.

Finns en risk att det inte minskar

Naturskyddsföreningen ser på förändringarna som att de kan bli bra, men det beror på.

– Drönartekniken kan ju användas på två sätt. Tanken är att det ska bli mer precis besprutning. Men, det kan ju också finnas en risk att det inte minskar. Sedan finns det också en risk att när man godkänner ett preparat för användning så kanske man börjar godkänna farligare preparat med motiveringen att ”ja, men det används ju bara med precisionsteknik”, och då kanske man får ut farligare medel på marknaden, säger Elin Engdahl, sakkunnig om miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Hon konstaterar att det inte är säkert att det bara kommer att handla om drönare, eftersom formuleringen ”luftfartyg” är relativt brett.

Naturskyddsföreningen är desto mer kritisk till en annan del i lagändringen. Det handlar om att ge Naturvårdsverket ökade möjligheter att ge dispens när det gäller skyddsavstånd, till diken, sjöar och åar. Regeringen motiverar det med att ge större möjlighet att bekämpa invasiva arter som finns inom dessa skyddsavstånd.

– Vi tycker att skyddsavstånden är viktiga för att skydda våra vatten, de ska man värna så gott det går och gärna utöka också, säger Elin Engdahl.

– Sen har jag lite svårt att se vad de menar när de skriver att det handlar om ”mer miljöanpassade metoder” att bekämpa invasiva arter. Innebär det att bespruta dem? tillägger hon.

Så som de generella reglerna ser ut idag när det gäller skyddsavstånd så är det två meter till diken, sex meter till sjöar och vattendrag och tolv meter till dricksvatten.

– Tänk dig när man besprutar på ett fält och kommer med en jättestor maskin och sprutar. Då är inte två meter speciellt mycket. Vi tycker generellt att man bör ha längre skyddsavstånd, säger Elin Engdahl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV