Har du inte hunnit köpa några julklappar ännu? Var bara lugn, här har vi i redaktionen samlat några tips på böcker och annat som du kan ge bort, eller bara njuta av själv under ledigheten. Kanske är den bästa gåvan inte någon pryl utan att bara ge lite mer av din tid till nära och kära?
Böcker om snö och träd
Essäbok. Snö: En historia av Sverker Sörlin
Världen som vi känner den är på väg bort. Vem kan bättre skildra det än Sverker Sörlin, känd författare och idé och lärdomshistoriker som tar oss med på en en personlig forskningsexpedition in i snöns rike. Boken beskrivs av förlaget Volante som ”en eftertänksam meditation över vinterns flyktiga skönhet i en värld som smälter”. Men också en bok ”om att öppna ögonen inför det magiska i tillvaron”. Vilken perfekt julklapp tänker jag!
Fackbok. Träden och människan av Allan Gunnarsson
Apropå att snön mest är grå gyttja i mina hemtrakter (om den överhuvudtaget kommer), får jag också slå ett slag för träden – också de något av en portal in i det magiska. Nu har har jag ingen purfärsk bok att tipsa om, utan två som kan hittas på antikvariat med lite tur. I Träden och människan går Allan Gunnarsson igenom femton av våra vanligaste vildvuxna träd. Behållning bredvid den rena faktan om utbredning och karaktär – är alla de myter som kringgärdat träden. Träd med bilder av Rolf Blomberg och en essä av Artur Lundkvist, ska visst också vara bra.
Fackbok. Our fragile moment av Michael Mann
Känner du någon som vill förkovra sig lite djupare kring varför snön egentligen smälter, är detta ett bra verk att börja med, än så länge endast på engelska. Klimatforskaren Michael Mann har varit något av en kändis sedan han 1999 publicerade en bok om den berömda hockeyklubban, som visar hur våra utsläpp av koldioxid skjutit i höjden. Än så länge befinner vi oss i en skör balans, skriver han. Men vi riskerar att omkullkasta den med allt högre sannolikhet för varje tiondels grad vi värmer upp vårt klot med mer än 1,5 grader, jämfört med förindustriella nivåer. Den positiva i kråksången, är att det är vi som har makten över vilka odds vi vill ge oss själva.
/Ossian Sandin, miljökorre
Torkat och konserverat
Kokbok. Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser av Jenny Damberg
Jenny Damberg är tillbaka med en till kokbok om baljväxter. Förutom mustiga grytor och soppor, matiga sallader och smakrika röror tipsas om nya sätt att använda bönor – som ersättare för grädde eller rostade snacks. Fokus är på svenskodlade ärtor, bönor och linser, som de senaste åren har gjort en comeback i Sverige. Klimatsmart, hälsosamt, djurvänligt och supergott! Perfekt för kyliga vinterdagar och som ett avbrott – eller tillskott till julmaten.
/Stina Lagerkvist, djurrättskorre
Sprängstoff om bostadsmarknaden
Fackbok. Fuskbygget: så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen av Andreas Cervenka
Nu har ekonomijournalisten Andreas Cervenka, som tidigare har nominerats till Augustpriset för boken Girigsverige, kommit med en uppföljare. Hans nya bok Fuskbygget handlar också om ojämlikhet, men fokuserar på hur staten gynnar ägare av bostäder. Nationalekonomer har i åratal efterfrågat sänkt skatt på arbete och höjd skatt på tillgångar, som bostäder, men de talar för döva öron. Politikerna har retirerat från bostadspolitiken till förmån för bankerna av rädsla för att förlora nästa val om de skulle förändra fastighetsskatten eller göra ränteavdragen mindre generösa.
Att så mycket pengar är låsta i bostäder gör inte bara individer skuldsatta, utan försämrar bostadsmarknaden och tillväxten i hela landet, vilket påverkar alla, konstaterar Cervenka. Samtidigt finns alternativ. Finland har sänkt ränteavdraget och lägger dubbelt så mycket som Sverige av sin BNP på bostadspolitik, bland annat till förmån för hyresrätter, skriver Cervenka. Sidorna i Fuskbygget är siffertyngda, men väl värda att läsa då boken innehåller sprängstoff.
/Anna Langseth, basinkomstkorre
Ingenting eller gåva till Give Directly
Det bästa julklappstipset är att inte ge någonting, åtminstone inte en fysisk sak utan i så fall tid eller hjälp med något. Kanske reparera något trasigt. Om ni ändå ska ge en pryl så ge något som de verkligen behöver och ändå skulle skaffa. Bästa julklappen tycker jag dock är en gåva till Give Directly. En av de absolut effektivaste biståndsorganisationerna som genom att ge pengar direkt utan villkor till några av dem som har minst både ger dem trygghet och frihet.
/Lennart Fernström, chefredaktör
Tid för hjälpsamhet
Har du en närstående som återkommande beklagar sig över sådant hen inte får gjort eller hinner med? Det kan vara alltifrån att sätta upp en hylla, plantera om krukväxter eller rensa i det överfyllda förrådet till att tillbringa mer tid i naturen eller med vänner/familjen. I varje fall är det något som du själv är en hejare på, och genom att medelst ett trivsamt kort erbjuda din tid, kompetens och/eller sällskap kommer du sprida glädje som varar långt efter helgerna när mottagaren med ens har ett prydligt, prunkande hem lämpat för samkväm, eller vad som nu har efterlysts. Som bonus bidrar det till ökad självkänsla hos givaren, som uppmärksammar sig själv på sina goda sidor och ni kan tillsammans frakta de nu överflödiga självhjälpsböckerna till Myrorna.
/Katarina Andersson, redaktionschef