Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Unga slänger mest mat

Var tionde i åldersgruppen 18 och 29 slänger alltid mat som passerat bäst före-datum – utan att lukta eller smaka först.

Unga mellan 18 och 29 år är överrepresenterade när det gäller matsvinn, visar Norstats undersökning som gjorts på uppdrag av Findus.

I undersökningen framgår att var tionde 18-29-åring i Sverige alltid slänger mat som passerat bäst före-datum, utan att lukta eller smaka först. Detta kan jämföras med äldre svenskar, där endast två procent av de som är över 65 år gör samma sak.

Matsvinn är fortsatt en stor klimatbov i svenska hushåll. Enligt Livsmedelsverket slänger svenskar mat för 1 330 kronor per person och år.

Enligt Naturvårdsverket står livsmedelskonsumtion för 29 procent av hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp och hushållen står också för en stor andel livsmedelavfall, 587 000 ton, eller cirka 56 kg per person och år 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV