Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Jimmie – det är sorgligt även om det är sant

Två män kramas utanför en lada.

Ebba Busch hade aldrig gått på Jimmie Åkessons bröllopsfest om hon hade vetat att en ledare för ett kriminellt motorcykelgäng fanns med bland gästerna. Och gängledaren hade inte varit välkommen om Jimmie Åkesson bara hade vetat.

Om man heter Jimmie Åkesson gäller det att veta rätt saker. Han kunde ju till exempel inte gärna säga att han inte bryr sig nämnvärt om en vit medelålders villaägare i hans kretsar är inblandad i organiserad brottslighet. Bara inte medierna får veta det.

I samma veva lade fyra sverigedemokrater en motion med 43 punkter som skulle göra det ”outhärdligt” att vara gängkriminell. Precis vilka som räknas som gängkriminella ska klargöras i en utredning som kommer i januari 2025, säger Richard Jomshof till Aftonbladet.

Men vilka det nu än gäller är det tydligt att gängkriminella ska skäras av från det övriga samhället. De ska till exempel inte få vara med i föreningar, arbeta politiskt eller driva företag. Däremot kan de sättas i tvångsarbete, underställas ett ”strukturerat dagligt rutinschema” och flyttas till ”särskilda platser”. Och så vidare i all oändlighet.

Observera att det inte handlar om dömda personer som avtjänar ett straff. Inte heller är det begränsat till häktade eller misstänkta. Det är några andra. 

Deras närstående ska utsättas för alla möjliga begränsningar, bland annat hemlig avlyssning. Att vara närstående till en gängkriminell person ska dessutom ”väga tungt i bedömning av bristande levnadssätt”, vilket är det uttryck SD nu använder istället för vandel. Bristande levnadssätt är i sin tur något man ska kunna bli utvisad för i SD:s Sverige, såvida man inte är svensk medborgare.

Motionen drogs tillbaka den 10 oktober, efter knappt två veckor. Richard Jomshof säger till Aftonbladet att det inte hade med Robert Hedarv att göra, och det kanske stämmer. Det hela verkar ogenomtänkt på flera sätt, och regeringen har haft synpunkter. Men partiet hävdar att de står för innehållet, så vi får nog se det igen.

Det kanske till och med är sant att Jimmie Åkesson inte hade bjudit in Robert Hedarv om han hade vetat. Men det han säger är sorgligt ändå, på samma sätt som de där 43 punkterna.

Tänk om han istället hade sagt att det var klart att Robert fick vara med. Att det var bra att han hade lite vänner som var vanligt hederligt folk och inte behövde vara hänvisad till sitt kriminella gäng. Tänk om han hade sagt det uppriktigt, och resonerat likadant om kriminella utanför hans egna kretsar. Men då hade Jimmie Åkesson inte varit sverigedemokrat.

En formulering i texten är ändrad för tydlighetens skull den 14 oktober klockan 11.14. /Syre

Årets fredspris går till en japansk organisation för dess insatser ”för att uppnå en värld fri från kärnvapen och för att genom vittnesmål visa att kärnvapen aldrig får användas igen”.

Att vara emot kärnvapen har nästan blivit kontroversiellt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV