Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Inkluderande omställning i fokus på hållbarhetsfestival

Äpplen och odlingsredskap på ett bord.

Den här veckan är det hållbarhetsfestival i Västra Götaland. Den kommer bjuda på föreläsningar, boksamtal och en mängd praktiska tips till den som vill leva mer hållbart. Och den som redan reser hållbart kan få en gratis frukost.

Under måndagskvällen invigs Hållbarhetsfestivalen i Västra Götaland. Under invigningen på Navet i Bergsjön kommer man bland annat kunna lyssna på vinnarna av årets Win win Gothenburg sustainability award, som i år är Just transition centre. Även årets ungdomspristagare finns på plats och kommer att berätta om hur Norges största ungdomsorganisation inom miljöfrågor och oljearbetarnas fackförbund bildade allians och lanserade tio budord för en grön industri.

Under den veckolånga festivalen kommer det att finnas programpunkter med något för alla, med olika förkunskaper i ämnet omställning. Man kan besöka ett fixotek, få en guidad tur på en återvinningsstation, gå på filmvisning, lyssna på boksamtal eller fira samåkningsdagen med Skjutsgruppen som bjuder på pizza. 

Från att från början ha varit en Göteborgsvecka är programmpunkterna numera utspridda på en rad platser i regionen. Passerar man exempelvis torget i Alingsås så kan man få en gratis frukostpåse, som uppskattning för att man reser hållbart. Och i Trollhättan kan du få lära dig mer om hur du skapar sköna vinterhotell för pollinatörer. 

Internationella gäster

Elinor Askmar, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet som arrangerar veckan med stöd av Västra Götalandsregionen, är entusiastisk över årets program. 

– I morgon ska vi till exempel hålla en slags masterclass med Kunelab, som var en av finalisterna i årets Win win Gothenburg sustainability award. De ingår i familjen av omställningsinitiativ i bland annat Italien och Spanien och en av grundarna, Cristiano Bottone, kommer att berätta mer om deras arbete. 

Själv har Elinor Askmar redan lyssnat till Bottone under årets omställningskonferens som ägde rum i helgen, och hon är smått lyrisk efter att ha hört hur de gått från att ha bildat ett politiskt parti i sin hemkommun, till att utforska alla möjliga sätt att få till en hållbar förändring genom policyverktyg och lokalt beslutsfattande.

– Efter tio års trial and error så har de kunnat sätta samman ett eget system av hur man kan jobba mer djupdemokratiskt där man får till så kvalitativa beslut som bara är möjligt. De arbetar utefter en sociokratisk metod och att få in diversiteten från befolkning i området. De har bildat grupper som får vara med i beslutsprocessen och jobbar utifrån att alla invändningar är valida, de tas hänsyn till. Det är personer som inte valda, men som har en levd erfarenhet ifrån lokalsamhället. 

Viktigt tema

Att just få med alla grupper i samhället i omställningen, det är det årets tema handlar om: inkluderande omställning. Förmodligen det viktigaste temat som festivalen hittills har haft, menar Elinor Askmar. 

– Just nu ser vi ju att vi kommer inte framåt om saker inte är förankrade i befolkningen. Alla konflikter vi ser i befolkningen i dag, det kommer upp i alla frågor om personer inte känner att de är adresserade, att man är med och är berörd.

Därför är det viktigt att nå ut till alla i samhället, därav de många platser som har programpunkter under hållbarhetsfestivalen. 

För den som vill delta under veckan men som inte själv jobbar med frågorna tipsar hon om invigningen under måndagskvällen som ett bra tillfälle att få lära sig mer. 

– Sedan finns det ett författarsamtal på Stadsbiblioteket i Göteborg på onsdag med Lisa Pelling. Hon har tillsammans med Marika Palmér Rivera skrivit en bok där hon gjort 200 intervjuer runtom i landsbygden i Sverige om vad folk tänker kring omställningen egentligen. Här ser man dynamiken mellan centrum och periferi och att många är genuint oroade. Men så finns det maktdimensioner och rättvisefrågor i det hela. Om inte välfärden fungerar, hur ska man då prioritera en omställning? Det blir spännande, tror jag. 

Hållbarhetsfestivalen har funnits sedan 2009, då under namnet framtidsveckan. 

– Visionen har från början varit att aktivera aktörer som inte tänkte på sig själva som omställningsaktörer, att få fler kliva in i fältet, berättar Elinor Askmar. 

Målet har också varit att nå många människor, finnas på flera platser och att öka kunskapen i de här frågorna. Hur det kommer att utvecklas framöver är dock osäkert.

– Nu är ju folkbildningen påverkade av det som händer politiskt. Vi kommer bli av med en tredjedel av våra medel framåt. Så det är inte någon självklarhet att vi kommer fortsätta göra det vi gör nu. Vi funderar på vad vi kan göra , men vi vet inte än. Det är en massa människor som sägs upp nu och mötesplatser som stängs. Det är väldigt oklart vad vi kan ha för kapacitet framöver. Men vårt engagemang för omställning kommer inte att försvinna!

För den som vill se hela veckans program finns det att läsa här.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV