Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Biskopar i Svenska kyrkan – höj era röster för fred

En biskop i en kyrka.

I samband med tacksägelsedagen den 13 oktober tackar Nathalie Olivefalk Gud för sin röst och ber Svenska kyrkans biskopar använda sina för fred i Gaza.

Israels krig i Gaza är ett krig som berör hela världen och stormakterna USA och Iran. Men det är framförallt ett krig mot mänskligheten. De krigsbrott som begås framför våra ögon om vi väljer att se, är brott erkända av den internationella domstolen. Ändå är fördömandena få och noga valda, med risken att vara antisemitiska.

De klargörande och starka rösterna för fred behövs. Det är inte antisemitism att stå upp emot krigshandlingar ledda av den israeliska armén. Vi ser nu hur Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beordrar FN:s styrkor att lämna Libanon. Fredsbevarande styrkor. Fler måste våga att reagera mot detta vansinne. Kriget måste få ett slut, och vår röst i Svenska kyrkan har betydelse. Att tiga är att tillåta våldet att fortsätta. Ett krig som drabbar tusentals barn. 

Vi som skrivit debattartiklar om detta flera  månader, alla som demonstrerar, efterlyser en klar röst för fred i Gaza. En röst som står upp emot våldet, en röst som enar mänskligheten. Svenska kyrkans biskopar har en möjlighet att förkunna och nå långt med sitt yttrande. Vi som efterfrågar detta är varken Hamaskramare eller antisemiter – vi vill fred för alla människor. Det palestinska och det israeliska folket som också lever i våldets ovisshet. Det finns ingenting som ger en armé rätt att döda värnlösa barn. Ändå har tusentals barn dött i Gaza. 

Svenska kyrkans biskopar behöver med enighet stå bakom en vilja för vapenvila och ett vapenembargo mot Israel. Utan vapen tvingas kriget till eldupphör, och det är ett första steg till möjlighet för förhandling. Svenska kyrkan har en röst att använda och förkunna fred för hela mänskligheten. Den behöver höras ljudligt nu. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV