Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Inga större regeländringar inom ridsporten

Ryttare och häst i dressyrtävling.

Inför internationella ridsportförbundet FEI:s årsmöte hade Svenska ridsportförbundet lämnat flera förslag på regeländringar. Men FEI:s dressyrchef ”vill ha mer tid att tänka”, rapporterar Tidningen Ridsport. 

Efter flera skandaler inom ridsporten senaste året har det kommit många krav på att den måste förändras. Många menar att sporten inte kan överleva om det inte börjar tas större hänsyn till hästarna och hur de mår. Även det internationella ridsportförbundet FEI har gått ut med att sporten behöver utvecklas, med hästens välbefinnande i fokus. 

”Olympiska och paralympiska spelen i Paris 2024 visade upp det bästa vår sport har att erbjuda i tävlingssammanhang, men de belyste också de utmaningar som har fått oss att reflektera och ompröva efter spelens slut”, sade FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande, efter ett toppmöte om dressyrens framtid i oktober. 

Förhoppningen var att FEI skulle genomföra en ordentlig regelrevision, men efter årsmötet 13 november står det klart att den får vänta, åtminstone två år, rapporterar Tidningen Ridsport

– Vi övervägde att köra full revision redan 2025 men vill ha mer tid för att tänka, sade Ronan Murphy, chef för FEI:s dressyravdelning, skriver Ridsport.

Frivillig utrustning

Inför årsmötet i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, hade Svenska ridsportförbundet kommit med flera förslag på nya regler. Däribland att ridspö bara får användas som anvisning och inte till bestraffning. En annan fråga som Svenska ridsportförbundet driver är att det ska bli frivilligt att använda kandar, som består av två bett och en stång. I nuläget är det obligatoriskt i internationell Grand prix, men frivilligt på nationella tävlingar i Sverige. 

Styrningen av hästen med hårt tryck i munnen har börjat kritiseras efter att bilder från tävlingar avslöjat att hästar får blåa tungor. Under OS tog FEI egna bilder på hästarnas tungor och bilder kontrollerades av domare. 

Svenska ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg förklarar i ett pressmeddelande att de har arbetat intensivt med att öka hästvälfärden under det senaste året. 

– Tillsammans med det nederländska ridsportförbundet har vi fortsatt att driva frågan om kandaret. Tyvärr har FEI:s dressyrkommitté avslagit frågan redan innan mötet, men vi ser ändå en öppning i och med att de sagt sig villiga att prova valfrihet i klasser på trestjärnig nivå under 2025, säger han.

Helheten viktigast

Samtidigt som det är viktigt att kunna anpassa utrustningen efter hästens behov är Johan Fyrberg tydlig med att problemen med hästvälfärden inte löses genom en utrustningsdetalj. 

– Vi ser framför allt ett stort behov av att se över bedömningsgrunderna i dressyr. Vi vill att hästvälfärden ska vara en del av prestations- och resultatbedömningen och att fokus i bedömningen ska gå från teknik till mer harmoni, säger han.

Andra frågor som Svenska ridsportförbudnet driver är att framridningen innan själva tävlingen övervakas, att tävlingsplatser utformas efter hästens behov och att hästar som medicineras inte ska få tävla.

Svenska ridsportförbundets ståndpunkter

Hästvälfärd som en del av prestations- och resultatbedömningen.

Fokus på harmoni i bedömning av dressyrsporten.

Ta bort kravet på kandar.

Övervakad framridning.

Tävlingsplatser som är utformade för hästens bästa.

Ridspö ska endast få användas som anvisning.

Anpassa unghästmästerskap efter hästens förutsättningar.

Veterinärmedicinska frågor – generellt förbud mot att medicinera häst under tävlingsdag. 

Se över reglerna redan 2025.

Svenska ridsportförbundet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV