Energi · Kultursvepet

Tio svenska hemestertips

Vy över Fulufjället med Old Tjikko i mitten.

Om du vill semestra med gott samvete i sommar så ska du förstås hålla dig på marken. Och vem behöver egentligen flyga när det finns så många fantastiska platser att upptäcka på nära håll? Här har vi valt ut några smultronställen i Sverige, från norr till söder.

Stora Sjöfallet

Som en del av världsarvet Laponia ingår Stora Sjöfallets Nationalpark. Området är otroligt vackert med utmanande terräng där man kan vandra utmed berg, tälta, bada eller gå på dagsturer med hotell som utgångspunkt. Här kan man spana på kungsörnar, lodjur, älg, björn och en rad andra vilda djurarter. I världsarvet Laponia ingår även Padjelanta, Sarek och Muddus – ett paradis för den inbitne vandraren.

Älven Vuojatädno i Stora Sjöfallets nationalpark.
Älven Vuojatädno i Stora Sjöfallets nationalpark. Foto: Wikimedia Commons

Europaled 1 och 6

Europalederna sträcker sig över totalt 145 mil och inkluderar många populära lokala leder. Här upplever du en rad olika ekosystem och natursköna områden fyllda av fornminnen, industrihistoriska bruksplatser och kulturminnen. Lederna kan antingen klaras av i ett försök, eller som enstaka dagsetapper vid flera tillfällen. Med jämna mellanrum finns både vindskydd med eldstäder och rastplatser utplacerade.

Fulufjället, Älvdalens kommun

I norra Dalarna finns nationalparken Fulufjället. När man väl gått upp längs fjällets branta sidor är toppen ganska flack och erbjuder vandring i blockig terräng och fina fiskesjöar. Enkelt men fint boende finns i stugor, där man också kan kombinera ett bastubad med bad i en sval fjällbäck, mitt på kalfjället. Från sjöarna störtar vattnet nerför ett av Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär. På fjället finns också ett av världens äldsta träd – den 9 550 år gamla granen Old Tjikko, som började växa i sin fjällsluttning strax efter att inlandsisen dragit sig tillbaka.

Ekomuseum i Bergslagen

I Bergslagen finns många kulturhistoriska platser bevarade i ett område som sträcker sig mellan Västmanland, Värmland och Dalarna. På ett 70-tal platser hålls det under sommaren guidade visningar och vandringar på temat industrihistoria. Besök alltifrån hembygdsgårdar och smedjor, till herrgårdar med mat och logi, museer, hyttplatser, besöksgruvor och bergmansgårdar. Läs mer och planera ditt besök på ekomuseum.se.

En skulptur med en kvinna som sitter framför.
Artipelag är något så ovanligt som en konsthall utomhus, här kan man njuta av både konst och skärgårdsidyll. Foto: Lennart Spetz

Artipelag – konsthall i Värmdö kommun

Artipelag är en konsthall som placerats mitt i tallskogen i Värmdö i Stockholms skärgård. Som namnet antyder vill den vara just en blandning av konst och skärgård. Utställningarna är ambitiösa och en permanent utställning finns utplacerad i skogen runt konsthallen. För att se den följer man bara stigarna genom skogen och längs vattnet. Här ges ofta konserter och föreställningar och maten håller hög klass. Byggnaden, ritad av arkitekten Johan Nyrén är värd ett besök i sig.

Gräs och en stor lada.
Alma Lövs museum i kulturlandskapet Värmland. Foto: Alma Löv

Alma Löv museum, Sunne

I kulturlandskapet Värmland, ganska nära Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, ligger samtidskonstmuseet Alma Löv. Museet är skapat av konstnärsparet Marc och Karin Broos och drivs idag av deras dotter Stella. Det består av ett tiotal paviljonger utspridda i naturen och en stor lada där det finns både en teatersalong, utställningssalar och ett café. Leklusten och överraskningarna är centrala på Alma Löv, här finns märkliga ljudinstallationer, ett fyra meter högt ben i brons, tredimensionella videoinstallationer och mycket annat. I sommar arrangeras dessutom konserter med artister som Sara Parkman, Loney Dear och Shima Shahabi.

Not Quite, Fengersfors

Not Quite är ett kulturcentrum inrymt i ett gammalt pappersbruk i norra Dalsland som har funnits i drygt 20 år. Ett antal konstnärer och hantverkare har sina ateljéer här och man kan inte bara se färdigproducerade verk utan också se hur det går till när de skapas. Den här sommaren finns möjlighet att gå en svarvkurs eller gå på musikfestivalen Gardens of Music.

Bohusleden, vandringsled från Lindome till Strömstad

Bohusleden sträcker sig från Lindome, söder om Göteborg genom hela Bohuslän och ända upp till Strömstad på gränsen till Norge. Den bjuder på väldigt varierad natur – täta lövskogar, karga myrar, höga kullar, idylliska sjöar och mycket mer. Delar av leden kan vara fysiskt utmanande, men det finns också andra delar som är väldigt lättvandrande. Hela leden är 34 mil och uppdelad i olika dagsetapper, välj ut en bit som du tycker verkar trevlig och glöm inte att ta med rejält med vatten!

Arbetets museum.
Arbetets museum i Norkköping, även känt som strykjärnet. Foto: Peter Holgersson

Arbetets museum, Norrköping

Bland alla hundratals museer i Sverige är Arbetets museum i Norrköping ett av de som verkligen sticker ut och som lockar massor av besökare varje år. Själva byggnaden, som är formad som ett strykjärn och som en gång i tiden var ett stort väveri, är värd att beundra. Istället för föremål satsar Arbetets museum på att bevara minnen och historier. Här kan man lära sig mer om hur människor arbetade förr i tiden, men det finns också moderna utställningar om arbetets roll idag.

Vy med betande kor och stenrösen.
Alvaret på södra Öland är väl värt ett besök. Foto: Bertil Ericsson/TT

Södra Ölands alvar och odlingslandskap

Södra Ölands alvar är en kombination av trädlösa kalkstensmarker och ett mångtusenårigt odlingslandskap. Jordlagret är tunt och kalkstenshällarna (”flisan”) kommer ofta i dagen. Kalkstenen användes under järnåldern till att bygga runda borgar, och flera finns att besöka. Eketorps borg är en av dessa borgar som rekonstruerats. Långt ute på alvaret finns Tingstad flisor – två stycken resta stenar, som är en gammal tingsplats. Många stigar leder från olika håll fram till flisorna. Orkidéer och flyttfåglar är sevärdheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV