Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Hundratals döda sillgrisslor längs västkusten

Sillgrisslorna som hittats tros ha dött och försvagats av svält.

Flera hundra sillgrisslor har hittats döda längs med Västkusten den senaste tiden. Troligtvis har fåglarna svultit ihjäl, med bakomliggande orsaker såsom klimatförändringar och överfiske.

Över hundra döda sillgrisslor har hittats längs kusten i Halland den senaste tiden. På Fågelcentralen på Hisingen, en av Sveriges största rehabiliteringsverksamhet för vilda fåglar, har man fått ta emot betydligt fler trötta eller skadade sillgrisslor än normalt: över 50 individer.

Anledningen tros vara både matbrist och ett ovanligt hårt väder. Det är framför allt unga fåglar som har hittats och många har vägt omkring 600 gram, trots att en genomsnittlig vikt bör ligga på över 800 gram.

– Det har varit väldigt tufft väder den senaste tiden, med både stormar, snö och regn. En kombination av starkare stormar, som är en effekt av klimatförändringarna, och överfisket kan vara boven till detta, säger Inger Näslund, havs- och fiskexpert vid Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande

Många av sillgrisslorna som nu befinner sig på västkusten kommer från de brittiska öarna, men till följd av det hårda vädret har de drivit mot Sverige.

Svårt hitta föda

– De orkar inte kämpa emot. Detta kan ske i större utsträckning om stormarna ökar i styrka framöver. Men det är inte bara det hårda vädret i sig som gör det svårt för sillgrisslorna att klara sig, utan vädret gör det även svårare för dem att hitta föda, säger Inger Näslund.

Sillgrisslor kan ofta dyka upp till 25 meter ner under vattenytan för att fånga småfisk såsom skarpsill. Men kraftig vind och stora vågor gör att fisken går ner allt djupare, och fåglarna följer efter, men får svårare att få tag på fisken. Speciellt gäller det de unga fåglarna som inte är så erfarna.

– I Nordsjön är det främst skarpsill och annan småfisk som sillgrisslorna äter och bestånden av dessa kan variera. Så trots att det egentligen är rika vatten från början så kan en liten minskning genom fiskets fångster kombinerat med hårt väder, slå hårt mot sillgrisslorna, säger Inger Näslund.

Det är inte första gången sillgrisslor svälter ihjäl. Också under vintern 2021–2022 kom rapporter om mängder av döda och svaga sillgrisslor längs västkusten. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kunde efter analyser konstatera att sillgrisslorna dött av svält, utan underliggande sjukdom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV