Radar · Miljö

Forskare granskar fjordars klimatpåverkan

För att kunna beräkna framtida klimat undersöker en forskargrupp från Göteborgs universitet växthusgasutsläpp från fjordar, rapporterar Landets fria tidning. Forskarna samlar in data om hur mycket växthusgaser som olika källor bidrar till.

– Vi vill ta reda på hur mycket koldioxid, metan och lustgas det finns i fjordarna för att kunna bekräfta befintliga budgetar och beräkna utsläpp, säger Stefano Bonaglia, forskare på Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Han har upptäckt att fjordar står för stora utsläpp av metan till atmosfären, uppger tidningen. De totala utsläppen av metangas från fjordarna är lika stor som utsläppen från jordens alla djuphavsområden.

En tänkbar orsak uppges vara att vattnet i fjordar, som skyddas från havsströmmar blir mer stillastående, med syrefria bottnar. En annan kan vara att metangasen inte hinner brytas ner i fjordarnas grunda vatten.

Med studien vill forskarna fylla kunskapsluckor om kustnära växthusgasutsläpp och öka förståelsen för hur fjordar kan hanteras för att begränsa klimatpåverkan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV