Göteborgs kommun beslutade om bojkott av varor från stater som olagligt ockuperar andra länder, däribland Ryssland och Israel. Nu har beslutet upphävts, efter överklagan från L och SD.
Förvaltningsrätten i Göteborg upphäver i en dom Göteborgs kommuns beslut att sluta köpa in varor från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater; beslutet gällde Marocko, Ryssland och Israel, stater som ockuperar Västsahara, Ukraina respektive Palestina.
Enligt förvaltningsrätten får enskilda kommuner inte fatta den typen av beslut eftersom det bryter mot kommunallagen.
– Det är ett beslut som är tydligt riktat mot ett område som kommunen inte har att sköta. Det är statens uppgift att göra uttalanden inom det utrikespolitiska området, säger Maria Jolfors Detert som är rådman vid förvaltningsrätten, till SVT Väst.
Fokus på Israel
Bakom förslaget som låg till grund för beslutet om bojkott stod S, V och MP. Oppositionsrådet Axel Darvik (L) anser att de politiker som införde bojkotten bör avgå. Till SVT Väst säger Axel Darvik att ”S, V, MP i Göteborg har medvetet slagit in på en väg där man bryter mot lagen”.
– Ett förkastligt och farligt sätt att bedriva politisk opinion på.
Trots att det upphävda beslutet gällde bojkott av varor från alla tre nämnda länder, för varken kritikerna eller domstolen i nuläget några resonemang kring Ryssland och Marocko, skriver Dagens nyheter. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) präglas frågan av ideologi.
– Jag kan konstatera att när vi i Göteborg ville sluta köpa choklad till Liseberg från ett företag som hade fortsatta intressen i Ryssland, då var det politisk enighet kring det i fullmäktige. Då talade ingen om att vi agerade utanför våra lokala befogenheter, säger han till DN.
Förvaltningsrättens motivering
”Kommuner får enligt kommunallagen inte ha hand om angelägenheter som enbart staten ska ha hand om, exempelvis utrikespolitik. Att manifestera sitt ogillande av vissa staters agerande i ett beslut om bojkott är ett exempel på en opinionsyttring inom det utrikespolitiska området som det ankommer på staten att göra. Det överklagade beslutet faller därför utanför den kommunala kompetensen och ska upphävas.”
Mål: Förvaltningsrätten Mål 6956-24Sveriges fyrtio sanktioner
- Totalt är Sverige bundet av ett fyrtiotal sanktionsregimer.
- De sanktioner som gäller i Sverige är beslutade av FN eller EU.
- Det handlar både om geografiska sanktioner som riktar sig mot specifika länder eller regioner och tematiska sanktioner som tar sikte på särskilda problem.