Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Skicka Busch på värderingskurs

En kvinna gör en ”djävulsgest” genom ett bilfönster.

För åtta år sedan tyckte Ebba Busch (KD) att det var rätt att bostadsministern fick avgå när hans samröre med högerextremister kom fram. Nu poserar hon själv med sådana. Hon borde avgå, och hela partiet borde gå en kurs i de värderingar det en gång vilat på, skriver Vladan Lausevic.

DEBATT. Ebba Busch borde avgå som vice statsminister och energiminister, dels på grund av den senaste skandalen rörande högerextremister, dels för att hon inte agerar enligt de värderingar och principer som hon kräver att andra i samhället ska följa. 

När miljöpartisten Mehmet Kaplan avgick 2016 efter skandalen med samröre med turkiska högerextremister kritiserade Ebba Busch hans extremistkopplingar, men har nu själv gjort mer eller mindre samma misstag. Dessutom är hennes retorik om ”svenska värderingar” orimlig, ovetenskaplig och odemokratisk – den underminerar hennes trovärdighet som ledare och Kristdemokraterna som parti.

När Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå som bostadsminister 2016 på grund av samröre med turkiska högerextremister, var Ebba Busch som partiledare för Kristdemokraterna (KD) en av de mest högljudda kritikerna. Hon kritiserade bland annat att regeringen under statsministern Stefan Löfven (S) hade varit för långsam med att reagera. Hon menade att Kaplans kopplingar till extremister skickade en farlig signal till samhället om att regeringen inte tog hotet från extremismen på allvar.

Ebba Busch har sedan dess ofta talat om vikten av att stå upp för ”svenska värderingar” men bilden av Ebba Busch som en värderingsstyrd politiker har visat sig vara falsk och motsägelsefull. Nyligen deltog hon i SD-partiledaren Jimmie Åkessons bröllop tillsammans med flera personer som har direkta kopplingar till högerextrema, kulturistiska och rasistiska miljöer. Alltså personer som inte tror på att människor ska behandlas rättvist och jämlikt som individer och som ofta är emot demokrati och rättstyre. 

Hon poserade på bilder med Rebecca Mistereggen, en norsk högerextremist som sprider hatpropaganda mot muslimer och transpersoner samt prorysk desinformation och antisemitiska konspirationsteorier.

Att Sveriges vice statsminister och energiminister syns tillsammans med personer som har sådana extrema åsikter och beteenden sänder, enligt Ebba Buschs retorik från 2016, helt fel signaler och budskap. Det är en farlig dubbelmoral och primitivism som underminerar hennes trovärdighet som politiker, men också regeringens och statens i stort. Det skapar en bild av att det är okej att vara extrem, så länge man står på ”rätt sida” politiskt. Om Mehmet Kaplans samröre med tveksamma aktörer ansågs tillräckligt för avgång, varför skulle inte samma sak gälla för Ebba Busch?

En viktig del av Buschs retorik under dom senaste åren har handlat om att formellt skydda ”svenska värderingar” i diskussioner om invandring, islam, muslimer, islamister och antisemitism. Samtidigt visar hennes senaste samspel med högerextrema personer om att hon i praktiken utnyttjar denna retorik för att vinna röster hos populistiska och auktoritära personer. Dessutom uttalade sig Ebba Busch för snart tio år sen ofta emot identitetspolitik som något vänster och splittrande, men använder sig i dag själv av identitetspolitik som bygger just på fördomar, spittring och misstro. 

För att vara konsekvent och ärlig i sin kritik borde Ebba Busch fundera på sin egen roll och vad hennes handlingar säger om KD som parti. Kanske är det nu dags för Ebba Busch att titta närmare på sitt eget parti och fundera på om KD:s medlemmar, inklusive henne själv, borde gå på värderingskurser och samhällsorientering. Det skulle vara ett sätt att visa att hon verkligen står upp för de principer som hon så ofta pratar om. Just därför bör Ebba Busch lämna sina ministeruppdrag och låta någon annan, som verkligen följer de värderingar hon brukar tala om, att ta över hennes uppdrag. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV