Regeringen var informerad om att Försvarsmaktens övervakningssystem ska klara av störningar från vindkraft, men valde ändå att stoppa tretton vindkraftparker från att byggas med hänvisning just till försvaret.
Det var i förra veckan som regeringen meddelade att den tagit beslut i tillståndsansökningar om havsbaserad vindkraft. Av fjorton ansökningar blev det nej i tretton fall, bara ett fick ja, projektet Poseidon, som ska byggas i Skagerack på Västkusten.
Syre har tidigare rapporterat om hur regeringens beslut kom oväntat för många, eftersom regeringen tidigare har drivit på linjen att Sverige behöver fördubbla elproduktionen de kommande 20 åren, och att fossilfria energikällor ses som en del av de satsningarna.
Orsaken som gavs för helomvändningen var att vindkraftverk kan påverka försvarets övervakningssystem och sensorer. I många andra länder har det dock inte varit något problem för försvar och vindkraft att samsas, men regeringen gör bedömningen att närheten till ryska Kaliningrad gör att omständigheterna för vindkraft i Östersjön blir en annan.
– Regeringen gör, baserat på Försvarsmaktens underlag, bedömningen att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges militära försvar att bygga de aktuella projekten, sade försvarsminister Pål Jonson vid en presskonferens den 4 november.
Försvarsministern menade även att medlemskapet i Nato påverkade beslutet att inte ge tillstånd för vindkraftparkerna, då de skulle inverka på Sveriges försvarsförmåga att kunna svara så snabbt som möjligt på ett angrepp.
Kan se igenom
Men den bilden delas inte till fullo av en av försvarets leverantörer av övervakningssystem. I en intervju med Ekot berättar Saabs koncernchef Micael Johansson att deras sensorer visst klarar av störningar från vindkraftverk.
– Det kanske finns ett bredare perspektiv som Försvarsmakten får svara på varför det ska vara svårt att hantera, men just våra sensorer klarar av att se igenom vindkraftverk för att skapa en bra lägesbild, säger Micael Johansson till Ekot.
Han berättar även att regeringen varit i kontakt med Saab inför beslutet om vindkraftparkerna och att försvarskoncernen då informerat om funktionaliteten av deras sensorer.
”Körd i botten”
Oppositionen har varit kritisk till omläggningen av energipolitiken och menar att regeringen har valt fel väg att gå med att inte ge tillstånd till vindkraftsparkerna.
– Det här är ytterligare ett steg i att regeringen håller på att köra klimatomställningen i botten, säger Linus Lakso, Miljöpartiets energipolitiska talesperson, till DN.
Han tillägger att det finns flera olika sätt att kompensera störningarna från vindkraft på flyg och signalspaning, och att det mycket väl hade gått att hitta tekniska lösningar för Försvarsmakten utan att hindra utbyggnaden av fossilfri energi.
För vindkraftsbranschen är regeringens omläggning ett stort avbräck. Branschorganisationen Svensk vindenergi skriver i ett pressmeddelande att det är ”extremt förvånande att regeringen samlat avslår 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön”. Svensk vindenergi beräknar att de indragna projekten tillsammans skulle ha bidragit med 30 gigawatt installerad effekt, eller cirka 140 terawattimmar årlig elproduktion, och kunnat har varit igång inom 10–15 år.
”Det är problematiskt att regeringen kategoriskt stänger ett helt område för potentiell elproduktion utan att ha gjort en samlad bedömning genom att – på riktigt – gå till botten med de möjligheter som vindkraftsutbyggnaden till havs innebär. Det pågår flera projekt inom Nato för att omhänderta de problem som regeringen och försvaret lyfter”, skriver Svensk vindenergi.