Radar

SD-toppen kopplas till ledare i kriminellt gäng

Mattias Karlsson med Jimmie Åkesson

SD-toppen Mattias Karlsson har kopplingar till en ledare för det kriminella Mc-gänget Comanches MC, rapporter Expo. Gängledaren är gift med Karlssons exfru och bor med Karlssons barn. På sociala medier har Karlsson publicerat bilder från deras gemensamma umgänge, experter bedömer situationen som en betydande säkerhetsrisk.

Mattias Karlsson är i Sverigedemokraterna absoluta toppskikt. Han var vikarierande partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven mellan oktober 2014 och våren 2015. I riksdagen är han ledamot i Riksbanksfullmäktige och ersättare i utrikesutskottet. I Sverigedemokraterna och riksdagen, hanterar Mattias Karlsson känslig information.

I en kvartalsrapport från researchföretaget Acta Publica, rapporteras att en riksdagsledamot, som Expo identifierar som Mattias Karlsson, har personliga band till en lokal ledare i MC-klubben Comanches MC. Mannen har även ett förflutet i Bandidos.

Acta Publica rapporterar att Comanches MC är en av de mest aktiva klubbarna efter Hells Angels och Bandidos. Comanches MC i Sverige har nära band till deras moderklubb i Danmark, som för närvarande är i konflikt med den svenska gängledaren Ismail Abdo och hans allierade, vilket har lett till flera skjutningar i Danmark. MC-gänget är involverade i utpressningar, olaga hot, vapenbrott och narkotikabrott, enligt underrättelseinformation till Acta Publica.

Kontakter med fler i SD

Gängledaren har förutom kontakter med Mattias Karlsson även haft kontakt med andra högt uppsatta medlemmar i Sverigedemokraterna, rapporterar Expo.  Han deltog bland annat som gäst på en annan partitopps bröllop 2019.

Experter varnar för de säkerhetsrisker som kopplingar till den kriminella miljön medför. Riksdagsledamöter genomgår ingen säkerhetsprövning enligt svensk lag. Utan bedömningen om lämplighet görs av partierna själva. Ola Fredriksson, specialist på MC-brottslighet, säger till Expo att familjeband till kriminella nätverk ökar risken för att bli indragen i konflikter.

En anonym expert inom säkerhetsbedömning, med bakgrund i Försvarsmakten, menar att kopplingar till organiserad kriminalitet utgör en stor risk för utnyttjande och att personer med sådana kopplingar inte skulle godkännas vid en traditionell säkerhetsprövning. Politikers kontakter med kriminella nätverk kan leda till otillbörlig påverkan, korruption och att känslig information läcker ut, vilket kan skada landets demokrati och internationella relationer, säger säkerhetsexperten till Expo.

Karlsson: ”ingen säkerhetsrisk”

I en kommentar till Expo skriver Mattias Karlsson att han inte känt till mannens bakgrund och engagemang i Comanches MC.

Det enda jag har att tillägga utöver detta är att jag, lika lite som någon annan, har något inflytande över min före detta partners val av ny livspartner eller över dennes livsval. Men jag har inte något att säga om det. Min kontakt med [XX] är minimal utifrån de förutsättningar som råder och har aldrig kretsat kring något annat än barnen.”

Mattias Karlsson avfärdar även att det skulle kunna finnas någon säkerhetsrisk då kontakterna varit av privat natur.

”Jag ser därför inte att denna kontakt skulle haft någon inverkan på förtroendet för mig som beslutsfattare eller min tjänsteutövning i övrigt.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV