Radar

Högerextrema Vox lämnar regionala regeringar

Det högerextrema partiet Vox har lämnat koalitionsregeringar med det konservativa Folkpartiet (PP) i fem regioner i Spanien på grund av oenigheter kring migrationspolitiken. Spaniens socialistiske premiärminister Pedro Sánchez  välkomnar utvecklingen och kallar det en "stor dag för Spanien".

Vox ledare Santiago Abascal meddelade beslutet efter flera dagars diskussioner med konservativa Folkpartiet (PP) om regeringens planer på att omfördela cirka 400 ensamkommande minderåriga från Kanarieöarna till fastlandet. Något som Vox har motsatt sig.

Abascal säger i beslutet om att lämna att Vox valt att hålla fast vid sina principer snarare än sina platser i de regionala regeringarna, rapporterar The Guardian.

Vox lämnar nu koalitionsregeringarna i Valencia, Aragón, Murcia, Extremadura och Castilla y León.

Över 19 000 migranter har anlänt till Kanarieöarna via den farliga Atlantvägen under årets första sex månader, en ökning med 167% jämfört med samma period förra året.

Pedro Sánchez, som nyligen säkrade en ny mandatperiod som premiärminister efter att PP misslyckades med att få tillräckligt stöd i parlamentet trots Vox stöd, välkomnade nyheten. Han sade att Spanien är ett bättre land idag, nu när Vox sitter på färre platser.

PP:s ledare, Alberto Núñez Feijóo, säger i ett uttalande att Vox beslut inte kommer att påverka deras fokus på att styra de fem regionerna.

Beslutet från Vox har lett till att några av partiets regionala ledamöter lämnat partiet, för att i stället stanna kvar på sina politiska poster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV