En stor del av de barn och unga som 2023 misstänktes för inblandning i grovt gängvåld var tidigare ostraffade, visar en ny rapport från Acta Publica.
Många hade dock tidigare varit föremål för tvångsomhändertaganden.
Researchföretaget Acta Publica har identifierat 83 personer födda mellan 2005 och 2009, som misstänks, har åtalats eller dömts för grova våldsbrott med koppling till fjolårets gängkonflikter, eller som på annat sätt har ett tydligt ”gängmodus”.
Det rör sig om barn som utretts för inblandning i mordplaner, sprängdåd och skottlossningar.
55 procent av dem var sedan tidigare inte dömda för något brott. Däremot hade över 40 procent av barnen varit föremål för tvångsomhändertagande enligt Lagen om vård av unga (LVU) innan de blev misstänkta för det grova brottet.
Omhändertaganden har primärt skett på grund av att barnen riskerar att skadas genom sitt eget beteende, exempelvis på grund av narkotikabruk eller ett i övrigt destruktivt levnadssätt.
Acta Publicas granskning av omhändertagandena visar att många av dem haft en omfattande skolfrånvaro, svårigheter med gränssättning, våldsamma konflikter, narkotikabruk och annan brottslighet. De har även umgåtts med andra kriminella och ägnat sig åt ett ”vagabonderande beteende” och försvunnit i väg i perioder.
Granskningen visar vidare att 34 av de 83 barnen har minst en förälder som tidigare är dömd för brott.
I 20 fall har en eller båda föräldrarna varit frånvarande under hela eller en längre del av barnets uppväxt, och för 29 av barnen har föräldrarna haft problem med missbruk, konflikter och våld.