Radar · Migration

Utredningen skulle få fler invandrare att återvända – ”har misslyckats”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Fler invandrare ska kunna söka pengar för att frivilligt återvända till sina tidigare hemländer. Det föreslår en utredning som presenterades under tisdagen. Samtidigt konstaterar författarna i utredningen att man misslyckats med sitt kärnuppdrag: att hitta metoder som kraftigt ökar denna återvandring.

Även personer som blivit svenska medborgare och personer som har anhöriginvandrat bör kunna ingå i den grupp som har rätt att söka ekonomiskt stöd för att återvandra. Dessutom bör bidraget inte längre behovsprövas. Det föreslår utredningen som lämnades över till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i dag. 

Ekonomiskt stöd till frivillig återvandring har funnits i Sverige sedan 1984, men regeringen menar att det har behövts ses över, och tillsatte i oktober förra året en utredning för att titta på hur fler kan ”stimuleras” till att återvända. I dag kan invandrare som vill återvandra få stöd på 10 000 kronor, med ett maxtak på 40 000 kronor per familj.

– Det är bra att de som frivilligt vill återvandra erbjuds stöd, bland annat genom ekonomiskt bidrag. Stödet har däremot inte varit en prioriterad fråga under många år, vilket har inneburit att få har känt till det. Ett mer ändamålsenligt regelverk och informationsinsatser är två av flera sätt som incitamenten för återvandring kan öka, säger Maria Malmer Stenergard i ett pressmeddelande

I de sammanfattande kommentarerna av utredningen konstaterar författarna dock att utredningen har ”misslyckats med kärnan i sitt uppdrag”. Kärnan har varit ”att studera hur andra länder arbetar med stöd till invandrares frivilliga utvandring, för att finna metoder som kan leda till att sådan utvandring kraftigt ökar”, skriver författarna och fortsätter: ”Utredningen har dragit slutsatsen att sådana metoder inte står att finna.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV