Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

18 uppsagda på Naturvårdsverket efter regeringens neddragningar

Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm.

18 personer har sagts upp från Naturvårdsverket av de 65 som varslades i början av året, rapporterar tidningen Publikt.

Varslet på Naturvårdsverket som kom i början av februari omfattade nästan 10 procent av alla de anställda, 65 personer. Nu, ett halvår senare, står det klart att 18 personer sägs upp och att 28 personer omplaceras.

– Det har varit en svår resa för många medarbetare. Människor som har jobbat här i 30–40 år har drabbats när deras tjänster har försvunnit. Vissa av dem har tyvärr inte kunnat omplaceras, men tillsammans med arbetsgivaren har vi försökt att hitta lösningar för att undvika uppsägningar så långt som det varit möjligt, säger Johan Thorell, fackförbundet ST:s avdelningsordförande på Naturvårdsverket, till Publikt.

Anledningen till nedskärningarna är att myndigheten fått besked om en minskad budget nästa år och att flera tidsbegränsade satsningar löper ut vid årsskiftet. Därför behöver man spara 65 miljoner.

Nedskärningarna berör bland annat arbetet med genomförandet av EU-direktivet om engångsplast, producentansvaret för förpackningar och nedskräpning samt arbetet med en hållbar plastanvändning. Även inom administration och ekonomi har myndigheten behövt spara. 

– Att man skär ned inom ekonomi och på administrativa funktioner riskerar att leda till ett högre tryck på sakverksamheterna och att arbetsuppgifter faller mellan stolarna, säger Johan Thorell till Publikt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV