Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Facket kritiserar uppsägningen av rebellmamman – kan göra JO-anmälan 

Arkivbild på en av Rebellmammornas manifestationer under 2022.

Fackförbundet ST ifrågasätter fallet där en kvinna aktiv i Rebellmammorna fick sin provanställning på Energimyndigheten avslutad i förtid, av påstådda säkerhetsskäl. Nu överväger de att anmäla fallet till Justitieombudsmannen. 

Det var i onsdags som DN rapporterade om att en kvinna som varit aktiv i klimatnätverket Rebellmammorna blivit av med sin provanställning på Energimyndigheten. Arbetet var säkerhetsklassat och uppsägningen, där kvinnans chef kom hem till henne och hämtade hennes arbetsdator, utlöstes av en artikel i tidningen Fokus, som beskrev kvinnans anställning som en ”enorm risk för rikets säkerhet”. Det efterföljdes av att ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) skrev på X (tidigare twitter) att han ”haft ett bra samtal med Energimyndighetens generaldirektör” och kallade fallet för ”mycket uppseendeväckande”.

Nu skriver fackförbundet ST, där kvinnan var medlem, att det hela ”väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte får göra utanför arbetstid”. De överväger också att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

– Vår medlem har hela tiden varit öppen med sitt politiska engagemang, och oavsett vad man anser om det i sak så leder arbetsgivarens agerande till att det väcks frågor hos andra medarbetare vad som anses acceptabelt, och vem det är som avgör detta. Grundlagen är glasklar – yttrandefriheten och föreningsfriheten måste respekteras av de statliga arbetsgivarna, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande.

Behövs tydliga lagar

Fackförbundet kommer nu att begära en överläggning med arbetsgivaren Energimyndigheten för att få bättre insikt i hur det hela har hanterats. ST menar att det måste bli tydligare när det gäller vad som krävs för att ett politiskt engagemang ska anses vara riskabelt ur säkerhetssynpunkt. De påpekar att Norge kan fungera som ett exempel. Där är lagstiftningen tydlig med att politiskt engagemang inte ska påverka säkerhetsprövningar för statligt anställda. 

ST kommenterar också det faktum att civilförsvarsministern blandat sig i ärendet och varit i kontakt med Energimyndighetens generaldirektör. Det väcker frågor om var gränsen går för ministerstyre, skriver de. 

– Säkerhetsbedömningen ska inte göras av det politiska parti som för stunden sitter vid makten. Det får heller inte vara en godtycklig bedömning. Om det är otydligt hur och på vilka grunder säkerhetsprövningar görs leder det till att det skapas en tystnadskultur i den svenska statsförvaltningen. Det måste vi motarbeta på alla sätt, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST, i pressmeddelandet.

Nätverket Rebellmammorna har blivit kända för sina lugna manifestationer där de ofta sitter ner i ring och sjunger och berättar om sin oro för klimatförändringarna och sina barns framtid. Manifestationerna har haft tillstånd och har alltså inte varit olagliga på något sätt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV