Startsida - Nyheter

Radar

HD prövar felaktigt förvaltarskap: ”En upprättelse”

Arne Gavelin

Räcker 80 000 kronor som skadestånd för den som felaktigt hamnar under förvaltarskap? Den frågan ska nu avgöras i Högsta domstolen, efter att drabbade Arne Gavelin överklagat och fått prövningstillstånd där.

– Förvaltarskapet kändes som en livstidsdom. Jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället. Det hela har varit oerhört förödmjukande. Det känns som upprättelse att Högsta domstolen nu väljer att pröva mitt fall, säger Arne Gavelin, till Centrum för rättvisa som driver hans fall. 

Det är första gången som statens ansvar för felaktiga förvaltarskap prövas i domstol, enligt organisationen. 

– Det finns ett stort behov av vägledning kring hur allvaret av en sådan överträdelse ska värderas, säger Alexander Ottosson, jurist på Centrum för rättvisa.

Han välkomnar därför att målet prövas av Högsta domstolen. 

– Att sätta någon under förvaltarskap är bland det mest ingripande staten kan göra mot sina medborgare, säger han.

Tidigare kallat ”omyndigförklaring”

Förvaltarskap kallades historiskt för ”omyndigförklaring”. Det innebär att personen inte får skriva på kontrakt eller hantera sina egna pengar, bortsett från en mindre summa fickpengar som delas ut av förvaltaren. Förvaltarskap ska enbart sättas in om individen på grund av sjukdom, allvarliga psykiska problem eller missbruk behöver åtgärden, till exempel om de riskerar att bli utnyttjade eller skada sig själva.

Men trots att Arne Gavelin var klar i huvudet tvingades han ha förvaltare mot sin vilja under ett års tid. Under den perioden hann förvaltaren sälja av Arne Gavelins tillgångar som var nödvändiga för hans företagsverksamhet.

Brott mot Europakonventionen

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde han senare staten för kränkningen. År 2022 konstaterade Stockholms tingsrätt att det var ett brott mot hans rätt till skydd för sitt privatliv, enligt Europakonventionen, att tvinga på honom förvaltare med bristande underlag. Han fick ett skadestånd på 60 000 kronor. Efter överklagan till hovrätten höjdes skadeståndet till runt 80 000 kronor i januari i år. Nu tar Högsta domstolen alltså upp fallet.

Syre har i en kartläggning tidigare kunnat visa att kommunerna missar att kontrollera om förvaltarskapen fortfarande är nödvändiga i uppskattningsvis 7,5 procent av fallen.

Rättelse: Tidigare stod det fel om rättegångskostnader

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV