Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Bara varannan svensk känner att de kan påverka samhället

Bild från Frihamnsdagarna i Göteborg.

Nästan alla svenskar tycker att demokrati är viktigt, men ändå är det bara knappt hälften som anser sig kunna påverka samhällets utveckling. Det visar en ny Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Frihamnsdagarna. 

Sverige brukar hamna i topp i olika demokratirankningar och nästan alla svenskar (95 procent) menar att demokrati är viktigt. Men ändå är det bara knappt varannan medborgare (45 procent) som anser sig kunna påverka samhällsutvecklingen. Det visar en ny undersökning som gjort av Novus på uppdrag av demokratiarenan Frihamnsdagarna (som i sommar äger rum på Bananpiren i Göteborg för fjärde året i rad).

Undersökningen, där drygt 1000 personer intervjuades via internet, visar också att teori och praktik skiljer sig åt när det gäller svenskarnas samhällsengagemang. 85 procent anser att man har ett eget ansvar för att samhället ska förändras i den riktning som man önskar. Samtidigt så svarar 41 procent att de inte engagerar sig för förändring på något sätt (57 procent av dem har heller ingen önskan om att göra det).

Vågar inte uttrycka åsikter

Undersökningen visar också att mer än var tredje svensk (37 procent) är rädd för negativa konsekvenser i form av hat och hot om de uttrycker sina åsikter om samhället. 34 procent känner sig otrygga med att uttrycka sina åsikter i sociala medier, medan en av fem (22 procent) känner sig trygga med att göra det. 

– Idag har vi färre demokratier i världen än på 35 år. Utvecklingen går åt helt fel håll, och vi har alla ett ansvar att stå upp för vår demokrati. Därför är det problematiskt att så många svenskar upplever att de inte har möjlighet att påverka, eller känner sig otrygga att uttrycka sina åsikter. Genom undersökningen får vi insikter om svenskarnas syn på samhällsutvecklingen som inte bara blir värdefulla för oss på Frihamnsdagarna, utan för samhället i stort, säger David Björneloo, verksamhetsledare och medgrundare av Frihamnsdagarna, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har majoriteten av svenskarna en vilja att se fler arenor för demokratiska samtal. 6 av 10 anser att det finns ett behov av demokratiska arenor i samhället för att diskutera samhällsfrågor.

– Det är just genom samtal som vi kan bygga förståelse, minska klyftor och motverka polarisering, och på så sätt stärka demokratin. Vi behöver samverka över alla sektorer, säger Ali Tabrizi, projektledare och medgrundare av Frihamnsdagarna, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV