Radar · Miljö

Kinas utbyggnad av förnybar energi dubbelt så snabb som i övriga världen

Solpark i Kina.

Kina har dubbelt så mycket förnybar kapacitet under utbyggnad som övriga världen – tillräckligt för att försörja hela Sydkorea med elektricitet. Det enligt en ny rapport från Global Energy Monitor. Samtidigt fortsätter utbyggnaden av kolkraft i snabb takt.

Vind- och solkraft växte i rekordtakt 2023 och Kina befäster sin position som global ledare vad gäller projekt under konstruktion, enligt en ny rapport från Global Energy Monitor (GEM). Det då Kinas pågående utbyggnad av förnybar energikapacitet utgör nästan dubbelt så mycket som resten av världen tillsammans, skriver GEM. Efter Kina, som har 339 GW under utbyggnad, kommer USA med 40 GW och därefter Brasilien med 13 GW under utbyggnad.

Få planer på att skrota gamla kolkraftverk

Utbyggnaden av förnybart i Kina går allt snabbare. Enligt GEM installerades mer solkraft mellan mars 2023 och mars 2024 än under de tre föregående åren tillsammans. Men det finns smolk i bägaren. Parallellt med annonseringen av flera megaprojekt för sol och vind, planeras också bygget av flera stora kolkraftverk. 

”Även om det sker en snabb tillväxt i lagringskapaciteten förlitar sig Kinas elnät i hög grad på kolkraft för att balansera elnätet, vilket kastar en skugga över vind- och solenergins framgångar”, skriver GEM.

Enligt en rapport som GEM släppte i april räknar man med att 70,2 GW kolkraft var under utbyggnad 2023 och att antalet kraftverk under utbyggnad nästan fyrdubblats jämfört med 2019, samtidigt som man noterar att mindre än 9 GW kolkraft har stängts av under de senaste tre åren – och få andra har planer på att gå i pension. 

Totalt står vind- och solenergi 2024 för 37 procent av den totala kraftkapaciteten i landet, en ökning med 8 procent från 2022 samtidigt som kolkapaciteten i år står för 39 procent, enligt GEM.

Förnybart ökar i energimixen

Kapacitet är dock inte liktydigt med vad som faktiskt generas av de olika kraftslagen – utan beskriver enbart deras potential, som beror på alltifrån hur robust nätet är till hur det blåser (vad gäller vindkraften), solen skiner (solkraften) och på torka och regnmängd (när det gäller vattenkraften). Men enligt nyhetssajten Carbon brief analys, gör den snabba utbyggnaden av förnybart nu också stora avtryck i Kinas energimix, där kol tappar andelar. 

”Kinas kraftproduktionsmix skiftade betydligt bort från fossila bränslen i maj 2024. Andelen koleldad produktion föll till 53 procent ned från 60 procent vid samma tidpunkt förra året och den lägsta andelen som någonsin uppmätts… solkraft ökade till 12 procent, en ökning från 7 procent året innan och den högsta noteringen någonsin. Återstoden utgjordes av vindkraft (11 procent), vattenkraft (15 procent), kärnkraft (5 procent), gas (3 procent) och biomassa (2 procent),” skriver man.

Kina står för runt en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV