Radar · Miljö

”Hoppfullt” när FN spår befolkningsutvecklingen 

En äldre man leker med sitt barnbarn i kina.

Den globala befolkningskurvan kommer sannolikt att nå en peak tidigare och på en lägre nivå, enligt en färsk rapport från FN. 

Världens befolkning väntas fortsätta att öka från dagens 8,2 miljarder människor – men nå en peak på 10,3 miljarder någon gång på 2080-talet och sedan falla till 10,2 miljarder vid sekelskiftet. Det med en stor sannolikhet, enligt FN rapporten World Population Prospects 2024.

– En tidigare och lägre peak är ett hoppfullt tecken. Detta kan innebära minskad miljöpåverkan från mänsklig påverkan på grund av lägre total konsumtion, säger Li Junhua, FN:s undergeneralsekreterare för ekonomiska och sociala frågor till The Guardian.

Rapporten slår fast att det är en stor förändring jämfört med prognoser från FN för ett årtionde sedan. Bland annat är det lägre fertilitetsgrad i några av världens största länder som drar ned siffrorna, särkilt i Kina.

– I vissa länder är födelsetalen nu till och med lägre än vad som tidigare förväntats, och vi ser också en något snabbare nedgång i vissa regioner med hög fertilitet, säger Li Junhua.

I rapporten står det också att en av fyra lever i ett land vars befolkning redan nått en peak. Det rör sig bland annat om Tyskland, Japan, Ryssland och Kina. 

”Antalet människor som bor på dessa platser beräknas minska med 14 procent under de kommande trettio åren. Albanien, Bosnien och Hercegovina, Litauen, Puerto Rico och Moldavien uppvisar de största relativa minskningarna fram till 2054”, skriver FN.

Flera länder med ultralåg fertilitet

I 48 länder, som representerar 10 procent av befolkningen 2024, väntas befolkningen öka med 5,3 procent de närmsta trettio åren – och nå en peak 2054, däribland Iran och Colombia. Övriga 126 länder väntas nå en peak 2100 eller senare, däribland USA, Indien och Nigeria. Snabbast väntas befolkningen öka i Angola, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Niger och Somalia, vars befolkningar väntas fördubblas till 2054.

Idag ligger det globala fertilitetstalet på 2,25 levande född barn per kvinna, en minskning från 3,31 1990, skriver FN vidare. Den nivå som krävs för att en befolkning ska behålla en konstant storlek på lång sikt (utan migration), där varje generation följs av en annan av ungefär samma storlek, är 2,1. 

För närvarande upplever nästan en femtedel av alla länder och områden, däribland Kina, Italien, Sydkorea och Spanien, vad som ibland kallas ”ultralåg” fertilitet, med färre än 1,4 levande födslar per kvinna under en livstid. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV