Två färska hållbarhetsrapporter från Google och Microsoft sprider ljus över hur mycket AI-boomen kan tänkas kräva vad gäller utsläpp av växthusgaser, rapporterar radiokanalen NPR.
En fråga till AI-tjänsten ChatGPT kräver lika mycket el som att låta en glödlampa vara tänd i tjugo minuter. Det uppskattar Jesse Dodge, forskare vid Allen Institute for AI, i en intervju med radiokanalen NPR idag. Att låta en lampa vara tänd i tjugo minuter kan förvisso tyckas lite – men multiplicera den siffran med hur många gånger tjänsterna kan tänkas användas, så blir summan plötsligt väsentlig. Energi krävs också när AI ska tränas och förbättras. Men att komma fram till en tillförlitlig siffra för exakt hur mycket sektorn släpper ut är inte en helt enkel uppgift, då utsläppen från AI inte är något som tech-bolagen specificerar. Men i förra veckan släppte Google sin hållbarhetsrapport som gav en indikation på magnituden. Rapporten konstaterade att bolagets utsläpp ökat med 48 procent sedan 2019.
”När vi ytterligare integrerar AI i våra produkter kan det bli en utmaning att minska utsläppen”, står det i rapporten.
I maj släppte Microsoft sin hållbarhetsrapport, vars utsläpp också ökat – rapporterar NPR. Enligt rapporten rörde det sig om en 29-procentig ökning sedan 2020 – och i rapporten pekar bolaget på den nya infrastruktur och elektricitet som ny teknologi kräver.
Även en färsk rapport från Goldman Sachs som NPR citerar kommer fram till att bara i USA väntas datacenter använda 8 procent av energikonsumtionen 2030, från 3 procent idag. Analytikerna Carly Davenport respektive Alberto Gandolfi som citeras i rapporten, förväntar sig att spridningen av AI-teknik och de datacenter som krävs för att mata tekniken, ”kommer att driva en ökning av efterfrågan på elektricitet som inte har setts på en generation”.
Törsten på energi drivet av AI-boomen har också fått planer på att skrota kolkraftverk i USA att skjutas upp, skriver Washington Post i en annan artikel.