Antalet attacker mot journalister har ökat det senaste året, visar Reportrar utan gränsers (RSF) årliga rapport. En rekordstor andel dödas i konfliktzoner, och nästan en tredjedel av alla journalister som dödades i tjänst dödades i Gazaremsan, som beskrivs som den farligaste regionen i världen för journalister.
550 journalister sitter fängslade runt om i världen, en ökning med 7 procent jämfört med föregående år. Dessutom dödades 54 journalister i samband med sitt yrkesutövande under 2024. 31 av dem i konfliktzoner, vilket är en rekordhög andel, det visar Reportrar utan gränsers nya rapport.
– Vi ser hur allt fler journalister dödas och fängslas. Reportrar utan gränsers (RSF) rapport för 2024 visar på en alarmerande ökning av attacker mot journalister i krigszoner. Det är medvetna strategier som ligger bakom detta. Det handlar om att tysta oberoende rapportering för att lättare kunna sprida propaganda och desinformation, säger Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande.
Gaza sticker ut som den farligaste regionen i världen med det högsta antalet journalister som dödats under de senaste fem åren. Sedan oktober 2023 har mer än 145 journalister dödats av den israeliska armén, varav minst 35 i tjänsten.
RSF fördömer attackerna och har lämnat in fyra klagomål till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsbrott som begåtts mot journalister.
Israel fängslade flest
När det gäller fängslade journalister så syns den största ökningen i Israel. Där har 17 nya fängelsedomar mot journalister tillkommit under 2024, och antalet fängslade journalister i landet har nu stigit till 41. Det innebär en inte så smickrande tredjeplats på listan över ”största fängelset för journalister”.
Först på den listan hamnar Kina, med 124 fängslade journalister, därefter Myanmar med 61. På fjärde plats hamnar Belarus, med 40 fängslade journalister.
Dessutom saknas 95 journalister i 34 länder runtom i världen. 28 av dem försvann under det senaste decenniet: i Mexiko (5), Syrien (3), Mali (3), Demokratiska republiken Kongo (2), Palestina (2) och Irak (2).