Radar · Miljö

Hundratals brandmän bekämpar skogsbränder nära Aten

Hus övertänt av brand.

Tusentals människor har fått evakueras från sina hem och över 500 brandmän bekämpar just nu flera bränder norr om Aten. En av städerna som evakueras är den historiska staden Marathon.

Bränderna, som startade i lördags, har spridit sig snabbt på grund av starka vindar som nått upp till stormstyrka. Dessa förväntas öka under måndagen. 

– Situationen är fortfarande farlig eftersom branden sprider sig mellan bostäder, sa brandkårens talesperson Vassilis Vathrakogiannis enligt nyhetsbyrån Reuters

Den lilla byn Varnavas blev snabbt omringad av lågorna, som på sina håll nått upp till 25 meter i höjd.

– Byn blev omringad på nolltid, på nolltid. Det blåser verkligen”, säger boende Katerina Fylaktou till Reuters.

Samtidigt har flera städer och förorter till Athen fått order om evakuering. Till dem hör den historiska staden Marathon, med cirka 30 000 invånare.

Grekland har upplevt den varmaste sommaren någonsin under juni och juli, och har redan härjats av hundratals skogsbränder. Bara sedan lördag har 40 bränder brutit ut i landet, varav sju stycken fortfarande bekämpas av brandmän. 

Klimatkris- och civilskyddsminister Vassilis Kikilias har varnat för att det extremt brandfarliga vädret kommer att fortsätta, rapporterar BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV