Radar · Miljö

Forskaroro inför årets hummerfiske: ”Bristfällig information”

Hummer

På västkusten är hösten förknippad med att det säsongsbundna hummerfisket öppnar. Men i flera år har uttaget varit ohållbart, enligt SLU:s fiskbarometer.
– Oron kvarstår, säger forskaren Andreas Sundelöf.

I slutet av september auktioneras traditionsenligt årets första fångade hummer ut på Göteborgs fiskeauktion. Men det fiske som bedrivits har i flera år varit ett överfiske, enligt SLU:s fiskbarometer. Ändå reglerades fisket 2017, vilket bland annat innebar kortare säsong och ökat minstamått för fångade humrar. Men om regleringen har önskad effekt – vet ännu inte forskarna. Enligt den modell som är inmatad med data fram till 2022 – är statusen på beståndet ”mycket sannolikt inte inom biologiskt säkra gränser i Skagerrak och Kattegatt”, berättar Andreas Sundelöf, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

– Det är många olika aspekter av hummerbiologi och hummerfiske som går in i den modellen.

Storfångster kan vara dåliga nyheter

Samtidigt bjöd fjolåret hummerfiske på ovanligt stora fångster per agnad bur (tina reds anm). Men det kan ha berott på temperatur och vindar som gör dem mer rörliga och lättfångade, eller andra faktorer som påverkar hummerns vilja att gå in i en agnad bur. I så fall är den stora fångsten dåliga nyheter för ett redan nedfiskat bestånd. Svar väntas i slutet av året, då forskarna ska presentera en uppdaterad modell med inmatad data för 2023. Därför drar årets fiske igång med stora oklarheter kring beståndets status.

– De svar jag kommer ha i december eller januari önskar jag att jag hade haft nu, säger Andreas Sundelöf.

”Bristfällig information”

Ungefär hälften av fångsterna tas av licensierade yrkesfiskare och den andra hälften av fritidsfisket som är öppet för alla. Så även om det skett en reglering vad gäller redskap, så kan den totala fångsten ändå öka om fler beger sig ut och fiskar.

– När den nya begränsningen infördes 2017 såg vi en successiv minskning av antalet redskap som användes i fisket under ett par år. Men under covid såg vi under ett par år ett ökat antal tinor – men om det innebar att mer hummer fångades, det vet vi inte. Men man får förmoda att det med fler redskap fångades fler humrar. Sedan har det möjligen minskat igen. Men det har vi faktiskt ganska bristfällig information om.

Fredade områden – succé

Ett sätt att få fler humrar är att helt sonika freda humrarna. Från områden som är helt fredade från fiske är det tydligt att kraftiga begränsningar i fisket ger snabb och stark positiv effekt på beståndsstatus för hummer. Något som visats många gånger i både svenska och norska Skagerrak.

Källa: Andreas Sundelöf
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV