Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Det ska bli lättare att skilja sig från sin förövare

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) presenterade nya åtgärder mot mäns våld mot kvinnor under måndagen.

Människor som är gifta med en våldsam partner ska kunna skilja sig enklare och slippa sex månaders karantän. Förslaget är en del av regeringens planer på åtgärder mot våld i nära relationer.

En särskild utredare ska se över reglerna kring bodelning och betänketid vid skilsmässor. Det meddelade Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en presskonferens under måndagen.

– Syftet med det här är att säkerhetsställa en välfungerande, effektiv och rättssäker ordning för personer som vill separera. Också att motverka ekonomiskt våld, sade Gunnar Strömmer.

Varje år mördas i genomsnitt 14 kvinnor av en nuvarande eller före detta partner. Över 30 000 misshandelsbrott och 5000 våldtäkter mot kvinnor anmäls och i många av fallen är den misstänkte en partner eller tidigare partner, berättade jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

Sex månader

Regeringen menar att man bör se lika allvarligt våld i nära relationer och mot kvinnor som frågan om bekämpning av gängkriminalitet.

Som det är idag kan en våldsam make hindra att en skilsmässa verkställs om det ingår barn i äktenskapet, i upp till sex månader, den så kallade karantänen. Detta kan leda till att man känner sig fast och undviker att skilja sig, eller hotas av att utsättas för ekonomiskt våld, då bankkonton och andra gemensamma tillgångar är något som ofta båda makar har tillgång till.

Det kan också hindra den ekonomiskt svagare partnern att skaffa ny bostad och på så sätt ta sig bort från sin förövare.

Efter att ha rådgjort med advokater, riksdagsledamöter och representanter från civilsamhället i “rundabordsamtal” är man överens om att det här är ett allvarligt problem, särskilt för personer i våldsamma relationer eller som är utsatta för hedersvåld, berättar Paulina Brandberg.

– För den som vill skilja sig kan dagens krav på betänketid också upplevas som ett hinder för att gå vidare i livet. Särskilt problematiskt är det för den som vill lämna en destruktiv relation, sade hon.

Till utredare har Margareta Brattström, justitieråd i Högsta domstolen, tillsatts. Hennes uppgift blir bland annat att se över om en tidsgräns för bodelning ska införas och om kravet på sex månaders kan avskaffas, rapporterar DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV