Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Unga och forskare blockerade riksdagshuset

Greta Thunberg var en av många unga som blockerade ingångar till riksdagen.

Ett 50-tal ungdomar blockerade flera ingångar till riksdagshuset under måndagen. Detta för att uppmärksamma akuta samhällskriser, bland annat klimatet, och behovet av en snabb och rättvis samhällsomställning. En grupp forskare från olika forskningsområden var också på plats.

Strax innan 9 på måndagsmorgonen startade gruppen sin aktion vid riksdagshuset. En av de som deltog vår Greta Thunberg.

– Den här aktionen är ett motstånd mot att detta dödliga, orättvisa system fortsätter. De rikaste förbrukar enorma mängder resurser, på bekostnad av att stora delar av världens befolkning inte ens får sina behov tillgodosedda. Världen förändras snabbt, det är oundvikligt. Det är vår demokratiska skyldighet att vara med och forma vilken riktning den förändringen ska ta. Vi uppmanar alla som kan att ansluta sig till oss, säger hon i ett pressmeddelande.

Aktionen varr inte organiserad av någon enskild organisation eller grupp. Alla som deltog gjorde det som individer. Även flera forskare från olika forskningsområden fanns på plats för att visa sitt stöd för aktionen.

– Att ungdomarna ens känner sig tvungna att kämpa för en dräglig framtid är verkligen ett rejält underbetyg för oss alla och särskilt våra politiker. Deras budskap är i linje med vad forskningen säger. Framtidsutsikterna med den förda politiken är väldigt skrämmande, varför är inte fler på barrikaderna? säger Jeannette Eggers, forskare i skoglig planering med fokus på hållbarhet, i pressmeddelandet.

Mestadels var det unga som samlats för att blockera ingångar till riksdagshuset, men personer i alla åldrar var med, även forskare inom olika forskningsområden. Foto: Pressbild

Eira Hedlund, 18 år, kom från Linköping för att delta. 

– Vi sitter här för att uppmärksamma allmänheten på att vi befinner oss i en akut klimatkris och social kris och de system som vi har på plats är långt ifrån tillräckliga för att bekämpa dem. Vi har länge höjt våra röster och nu tar vi nästa steg, säger hon till Syre över telefon.

Hon beskriver situationen på plats som lugn och att gruppen har en god kommunikation med polisen där. Eftersom inte alla dörrar är blockerade kan politiker fortfarande ta sig in och ut. Hon har sett några politiker gå förbi, men ingen har stannat.

Någon sluttid för aktionen var inte planerad, men vid 12-tiden så valde aktivisterna att frivilligt lämna platsen.

Eira Hedlund betonar att aktionen handlade om att inte se klimatkrisen eller andra kriser i dag som separata, utan att hantera dem som komplext sammanlänkade. Själv vill hon inte heller peka ut något som enligt henne är viktigare att lyfta fram.

”Del av en allomfattande klimatkris”

– Alla kriser berör mig väldigt djupt. Jag ser svältkatastrofer som en del av en större allomfattande klimatkris. Vi har också en kris i hur vi har utformat våra ekonomiska och sociala system, hur vi producerar ett överföd samtidigt som vissa människor inte har de basala förutsättningarna för liv. Människor svälter eller fryser ihjäl och drabbas av torka, hetta eller översvämningar, säger hon.

– Det är ett djupt ojämlikt system, som framförallt är synlig mellan de rikare delarna av det globala nord och de mer utsatta delarna av det globala syd. Även inom Sverige så ser vi att marginaliserade grupper drabbas hårdare av krisen. Till exempel det samiska folket som utnyttjas och åsidosätts på många sätt.

Någon konkret uppmaning till politikerna har inte gruppen. Men budskapet framför riksdagen är ändå tydligt, menar Eira Hedlund.

– Ett omfattande systemskifte är nödvändigt för att skapa en bättre värld. Därför vill vi inte ställa enskilda krav. Det vore att spela deras spel om att det räcker med enskilda insatser.

Däremot hoppas de på att fler av svenska folket ska engagera sig.

– Vi uppmanar alla delar av samhället att engagera sig och vara med och delta i striden. Det är en ödesfråga. Vi behöver ta kampen även om den är obekväm och kräver saker av oss som individer och som samhälle. Men utan detta är det omöjligt att få en rättvis och hållbar framtid, säger Eira Hedlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV