Forskare vid Lunds universitet har tagit fram en teknik som ger tuggmotstånd i vegetabilier genom att efterlikna muskelfibrer, rapporterar Landets fria tidning.
Med hjälp av en apparat som liknar en kombinerad tryckkokare och köttkvarn kan vegetabilier knådas, värmas och trycksvärtas, allt för att ge en fiberstruktur med tuggmotstånd.
I köttsubstitutet som forskarna tagit fram används en restprodukt från oljetillverkning från industrihampa, som även kan användas till textilier eller byggmaterial.
– Denna rest innehåller mycket protein av hög kvalitet, den har fantastiska textureringsegenskaper och smakar bra, säger Karolina Östbring, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola, i ett pressmeddelande.
Hennes kollega Jeanette Purhagen förklarar för LFT att de använt en extraktionsprocess för hampaproteinet som gör att de också fått ner fytinsyrainnehållet, ett ämne som annars bidrar till att kroppens järnupptag hämmas.
– Dock måste vi tänka på vilket annat material som vi använder i kombination med hampan så att fytinsyrahalten inte sticker iväg ändå i själva produkten, säger hon till LFT.
Forskarna uppskattar att deras köttersättning kan finnas tillgänglig på marknaden om cirka 2-5 år.