Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Vi räddade fyra små hönor

En kvinna räcker över en höna till någon på andra sidan ett hönsnät.

I början av augusti var Eli Tistelö med och befriade fyra hönor från ett slakteri. Vi behöver inte plåga hönor, skriver hon – det går bra att baka bröd och göra majonnäs utan ägg, och hon lovar att dela med sig av äggfria recept.

DEBATT. Jag gråter, kan inte sluta gråta. Ändå gick det bra, vår aktion lyckades. Vi klev på ett elskåp och klättrade över tvåmetersstängslet. En trasmatta skyddade oss från taggtråden och en djurtransport stod öppen. 

Sensommarens morgonluft, mitt hjärtas hastiga slag. Plastburarna såg hårda ut, men när jag tog i och klippte med sekatören fick jag upp ett hål stort nog för att lirka ut fyra smutsiga små hönor. 

Hur snabbt gick det? Tillräckligt snabbt för att ingen skulle hinna stoppa oss. Och tillräckligt långsamt för att hinna vara varsam med de fyra som skulle få leva. Hur kunde jag välja vilka? Det var så trångt, de var så slitna och misshandlade. Hur kunde jag lämna de svagaste kvar? 

Vi bar hönorna i famnen, lyfte dem över stängslet där våra vänner tog emot dem.
Hon som jag bar, hennes röst var så stark. Hennes lilla hjärta slog så hårt. Jag ville säga Allt ska bli bra. Ville säga Ingen människa ska någonsin plåga en fågel mer. Jag sa Du ska få det bra i ett nytt hem. Hon höjde sin röst och stretade med sina svaga ben och trasiga fjädrar. Jag sa Du, lilla vän, var inte rädd vi tar dig härifrån.

En av oss filmade inne i slakteriets dunkla rum, och när flyktbilen med hönor och kameror åkt, gick tre av oss tillbaka, förbi djurtransporten och de tusentals systrarna som satt kvar, staplade i hårda plastlådor. Raspet av deras klor när de trängdes i väntan på döden. Gråten i halsen.

Vi hann inte långt förrän slakteriets chef stoppade oss. Han sa Gå härifrån, genast. Radera alla bilder ni tagit. Han följde oss till grindarna, sa Vi måste göra detta så länge människor vill ha bröd och majonnäs. Vi var på utsidan igen. Mina steg mot grusvägen kändes overkliga, och bilderna inuti kan inte raderas.

Fyra fria fåglar och innan arbetsdagens slut var alla de andra döda. Smärtan är omätbar och ogenomskinlig. Men människan måste inte plåga miljontals hönor. Det går bra att baka bröd och göra majonnäs utan ägg. Ja, vi kan faktiskt ändra på det här. 

Kan du tänka dig att sluta äta ägg? Jag lovar att dela med mig av äggfria recept. Jag lovar att mat utan ägg inte är så annorlunda. Och jag lovar att stå på de svagas sida tills äggindustrin är ett smutsigt minne och alla fåglar får rengöra sina fjädrar i solen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV