Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Rapport: Stor spridning för falska påståenden om USA:s valsystem – från X ägare

Elon Musk.

Som ägare och med sina 193 miljoner följare är Elon Musk den tyngsta maktfaktorn på sociala medier-plattformen X. Enligt Center for Countering Digital Hate är det en roll han missbrukar. Falska och missvisande inlägg från Musk om USA:s val har visats 1,2 miljarder gånger, enligt en ny rapport.

Forskare från Center for Countering Digital Hate (CCDH) har identifierat 50 inlägg sedan januari som postats av Elon Musk och som faktakollare avslöjat som falska eller missledande. Inläggen som rör det amerikanska valet har visats 1,2 miljarder gånger. Men inte något av inläggen hade fått vad som på plattformen kallas ”community note”, ett verktyg som använs för att ge kontext till ett inlägg – eller rätta det.  

– Vad Musk gör är att skapa ett slags Colosseum-liknande spektakel där han uppmuntrar, förstärker och själv sprider desinformation, säger Imran Ahmed, VD för CCDH, i en telefonintervju med Nbc news

Bland annat ska flera av inläggen handla om att demokraterna vill importera så många illegala väljare som möjligt och att demokraterna ”inte kommer att deportera, eftersom alla illegala med stor sannolikhet kommer att rösta någon gång.” Ett exempel som lyfts är att han ska ha retweetat ett inlägg om att hundratusentals migranter registrerat sig för att rösta i flera ”swing states”, som kan avgöra valet.

”Extremt oroande”, skrev Elon Musk på X.

”Som om han vore oantastlig”

Men uppgifterna dementerades av NBC och andra nyhetsorganisationer som faktakollade påståendet. Enligt federal lag är det bara amerikanska medborgare som får rösta i federala val och en icke-medborgare måste tillbringa minst fem år som laglig permanent bosatt i USA – eller tre år om han eller hon är gift med en amerikansk medborgare – för att vara berättigad att bli medborgare, enligt USA:s migrationsmyndighet.

Musk får också kritik från Nora Benavidez vid organisationen Free Press Action Fund, som i en intervju med nyhetsbyrån Afp lyfter att X-ägaren i förra veckan spred en deep fake av Kamala Harris, där presidentkandidaten påstod att hon inte hade en ”aning om hur landet skulle styras”. Endast en smiley gavs som ledtråd till att inlägget inte var riktigt – och först senare förtydligade Musk att det var menat som satir. 

– Musk beter sig som om han vore oantastlig trots att det finns allt fler bevis för att han personligen spelar en skadlig roll för att underblåsa desinformation och splittring inför valet i USA, säger Nora Benavidez.

Anklagas för att ha eldat på upplopp

Elon Musk har också anklagats för att ha förvärrat kravallerna i Storbritannien. Enligt en separat rapport av CCDH ska plattformens algoritmer gynnat inlägg från Tommy Robinson som grundade högerextrema English Defence League och som på X anklagats för att ha eldat på upploppen. Han stängdes av från X 2018 men fick tillbaka sitt konto 2023, i samband med att Elon Musk köpte plattformen. 

”En analys av Robinsons inlägg mellan knivdåden i Southport den 29 juli och den 5 augusti visar att han får i genomsnitt 54,3 miljoner visningar på X varje dag. Detta motsvarar nästan fem gånger de 11,1 miljoner dagliga visningar som han fick före knivskärningarna i Southport och de efterföljande upploppen som riktade sig mot muslimer och invandrare”, skriver CCDH.

Musk har försökt stämma CCDH efter tidigare anklagelser om att X skulle gynnat hatbrott – men gått bet. I mars avvisade en amerikansk distriktsdomstol en stämning och domaren Charles Breyer sa att det var ”uppenbart” att Musks X stämde Center for Countering Digital Hate (CCDH) eftersom han inte gillade dess kritik och trodde att dess forskning skulle skada X:s image och skrämma bort annonsörer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV