Radar · Miljö

Mindre koldioxid med moderna flygplan – men deras kondensstrimmor kan göra större skada på miljön

Ett Airbus A350 flygplan i luften.

Moderna flygplan slukar mindre bränsle än äldre varianter men bidrar mer till att destabilisera klimatet genom den så kallade höghöjdseffekten. Det enligt en ny studie publicerad i Environmental Research Letters.

Att flyga högre kan verka klimatsmart då mindre luftmotstånd innebär att mindre bränsle behöver förbrännas. Det är också något utvecklarna av flera nya flygplanstyper tagit fasta vid. Airbus A350 och Boeing 787, flyger exempelvis på 12 kilometers höjd, jämfört med andra långdistansflygplan som normalt brukar ligga på 11 kilometers höjd. Men en ny studie ledd av forskare vid Imperial collage i London har kommit fram till att deras höghöjdseffekt blir desto större. Det vill säga den klimateffekt som uppstår till följd av flygplanens utsläpp av bland annat sot och kväveoxider på hög höjd. Men också på grund av den strimma av kondens som uppstår i flygplanens spår. 

Genom att använda sig av maskininlärning av satellitdata från mer än 64 000 kondensstrimmor, kommer de fram till att de nya flygplanens kondensstrimmor tar längre tid att lösas upp. 

”Det betyder inte att effektivare flygplan är något dåligt – tvärtom, eftersom de har lägre koldioxidutsläpp per passagerarmil. Vårt resultat återspeglar dock de utmaningar som flygindustrin står inför när det gäller att minska sin klimatpåverkan, säger Edward Gryspeerdt, forskare vid Imperial collage, i ett uttalande. 

Bättre förbränning av flygbränslet skulle kunna motverka effekten, enligt forskarna. 

Studiens visar också att höghöjdseffekten från privatjet är större än vad man tidigare uppskattat den till. Trots att de är mindre och använder mindre bränsle skapar privata jetplan liknande kondensstrimmor som större kommersiella flygplan, vilket förvånade forskarna.

– Vi vet redan att dessa flygplan skapar en enorm mängd koldioxidutsläpp per passagerare, så att de superrika kan flyga bekvämt. Vår upptäckt ökar oron för den klimatpåverkan som orsakas av privata jetplan när fattiga länder fortsätter att drabbas av extrema väderhändelser, säger Gryspeerdt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV