Startsida - Nyheter

Energi · Kultursvepet

10 filmer att se fram emot i höst

Karaktären Beetlejuice ur filmen med samma namn.

Filmhösten är här och den bjuder både på skräck, starka draman och fascinerande dokumentärer. Syre guidar till några filmer som du inte ska missa i höst.

Beetlejuice Beetlejuice

Produktionsland: USA
Premiär: Visas på bio nu

Trettiosex år efter att kultklassikern Beetlejuice, som också blev regissören Tim Burtons genombrottsfilm, hade premiär återkommer han nu med en uppföljare. I den nya filmen, som fått titeln Beetlejuice Beetlejuice, återser vi flera av skådespelarna från den första filmen som Michael Keaton (i rollen som spöket Beetlejuice), Catherine O’hara och Winona Ryder. Men filmen har också fått förstärkning av nya talanger som till exempel Jenny Ortega som nyligen kunde ses i Tim Burtons tv-serie Wednesday. Skräck, humor och en skruvad värld utlovas i denna uppföljare. 

A new kind of wilderness 

Produktionsland: Storbritannien/Norge
Premiär: Visas på bio nu

Den här dokumentären handlar om en familj i Norge som försöker leva ett liv i harmoni med naturen på en avsides gård. Men livet får en dramatisk vändning när mamman i familjen drabbas av cancer och så småningom går bort. Istället tvingas nu hennes make att försöka upprätthålla deras ideal, samtidigt som han kämpar med sorgen efter sin bortgångna hustru. Filmen hade premiär på Sundance filmfestival där den belönades med Grand Jury Prize. Det är en film om frihet och förlust men också om vårt ansvar gentemot planeten. 

Scen ur filmen A New Kind of Wilderness. Foto: Maria Gros Vatne

Green Border 

Produktionsland: Polen/Frankrike/Tjeckien/Belgien
Premiär: 20 sept

Den här har kallats för årets mest angelägna film. Den utspelar sig sommaren 2021 då Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko  försökte hämnas på EU genom att skicka flyktingar från Afrika och Mellanöstern till den polska gränsen. I filmen får vi möta en flyktingfamilj från Syrien som vill ta sig till Sverige, en engelsklärare och människorättsaktivist från Afghanistan och en gränsvakt som tvivlar på sitt jobb. Den polska regissören Agnieszka Holland har kritiserats av Polens regering för ”bristande nationalism” vilket i sig kanske säger något om filmens betydelse.

Uppföljaren till den hyllade filmen Joker från 2019, återigen med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Foto: Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures/AP/TT

Joker: Folie á deux 

Produktionsland: USA
Premiär: 2 okt

2019 hade filmen Joker premiär, i regi av Todd Philips och med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Det blev en av det årets mest inkomstbringande filmer och Phoenix vann bland annar en Oscar för bästa manliga huvudroll. Nu kommer den efterlängtade uppföljaren, återigen med Phoenix i huvudrollen. Den här filmen utspelar sig två år efter handlingen i Joker. Jokern, eller Arthur Fleck som han heter egentligen, är intagen på ett mentalsjukhus där han blir förälskad i musikterapeuten Lee som spelas av Lady Gaga. 

Jag är kvinna 

Produktionsland: Polen/Sverige
Premiär: 4 okt

I detta polska drama får vi följa Aniela, som föds i en manskropp men som kämpar för få leva som kvinna. Samtidigt som det är en film om transrättigheter är det också en film som visar Polens moderna utveckling från kommunism till kapitalism. Samtidigt som landet på många sätt har blivit modernare dröjer sig fördomarna och i vissa fall hatet mot hbtq-personer kvar. Aniela lever under många år av sina liv som man innan hon vågar avslöja för någon at thon fötts i fel kropp. 

Yassir Arafat, en av de mest framträdande personerna i palestinsk historia efter andra världskriget. Foto: SVT

Israel Palestina i svensk TV 1958-1989 

Produktionsland: Sverige
Premiär: 4 okt

Konflikten mellan Israel och Palestina har en särställning, inte bara i Mellanöstern även i Sverige har den fått en väldigt stark symbolisk tyngd i politiken. För att förstå detta har dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson (känd för filmer som Om våld och Black Power Mixtape 1967-1975) gått igenom 5000 timmars material i SVT:s arkiv. Han har koncentrerat sig på åren fram till 1989 då SVT hade monopol och det som kablades ut i stor utsträckning kom att forma många svenskars bild av Israel och Palestina. Filmen berättar om ett förändrat medielandskap och ger oss samtidigt också verktyg för att förstå konflikten. 

Vägen till ingenstans 

Produktionsland: Sverige
Premiär: 11 okt

På 50-talet börjar en väg byggas i norra Sverige. Meningen är att den ska gå från Kiruna till Norge, man börjar med att binda samman fem isolerade byar, men sen avbryts arbetet tvärt och kvar blir bara en två mil lång vägstump utkastad i vildmarken. Än i dag lever det dock människor ur alla generationer i byarna, men för att sig till dem måste man först korsa sjön Torneträsk där många har dött genom åren. 

Filmen hade urpremiär på Way out west och är nu ute på en turné i Norrbotten innan den går upp på allmänna biografer. 

Tatami

Produktionsland: Georgien/USA
Premiär: 18 okt

Leila är en ung iransk judostjärna. Tillsammans med sin tränare Maryam reser hon till Judo-VM i syfte att kamma hem Irans första guldmedalj. I tävlingen kan hon komma att ställa mot en israelisk atlet, något som får den iranska regimen att se rött efterson Irans bojkottar alla sportevenemang som Israel är inblandade i. Leila ställs inför ett ultimatum från den iranska regimen: antingen fejka en skada och förlora eller bli stämplad som statsförrädare. 

Filmen hade världspremiär förra året och har mötts av väldigt positiva recensioner samtidigt som den också belönats med flera prestigefyllda priser. 

En kurs i medvetet ätande på ett brittiskt internat får fasansväckande konsekvenser i filmen Club Zero. Foto: Arte

Club Zero 

Produktionsland: Österrike/Storbritannien/Tyskland/Frankrike/Danmark
Premiär: 8 nov

Utspelar sig på ett brittiskt elitinternat där läraren Miss Novak startar en kurs i ”medvetet ätande”. Kursen går ut på att få eleverna att tro att de kan rädda världen genom att lära sig att leva på så lite mat som möjligt. Kursen utvecklas ganska snabbt till en sekt och eleverna börjar tävla i att överträffa varandra. Jessica Haussners sociala satir granskar wellnesskultur, konformitet och överkonsumism och resultatet blir något som både är obehagligt och komiskt. 

Henrik Hallströms nya film handlar om en man som drar in sina söner i ett avancerat rollspel. Foto: Overmars/Fox in the snow

Under trottoaren – Stranden 

Produktionsland: Sverige
Premiär: 22 nov

2009 fick regissören Henrik Hellström stor uppmärksamhet för sin debutfilm Man tänker sitt. Nu kommer en film där han återigen går in i det lekfulla och utforskande berättandet som karakteriserade den filmen. I filmen möter vi Tott, en man som lämnat universitetsvärlden bakom sig för att leva ett liv i avskildhet. Med hjälp av en egenutformad pedagogik uppfostrar han sina söner och utvecklar rollspel som sönerna deltar i. Filmen är en spelfilm men mycket är hämtat från verkligheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV