Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Miljöpartiets väg tillbaka

Förgrund: Skribenten. Bakgrund: MP-politiker jublar under valvakan.

Den högervåg som svepte över Europa under årets val, med framgångar för konservativa och högerextrema, nådde inte Sverige. Istället gör de rödgröna partierna starka val. Socialdemokraterna gick fram i ett val, och Vänsterpartiet gjorde sitt bästa val på 20 år, men Miljöpartiet har nog störst anledning att fira.

Ett parti som har kämpat i motvind länge nu. Inte bara gick de framåt. Fick behålla det tredje mandatet, som de fick när Storbritannien lämnade EU. De blev också större än Sverigedemokraterna. Till sist vann de kampen om att bli tredje största parti.  Det är en symbolisk vinst som kan bli nog så viktig i framtiden.

De gör det efter en kräftgång som varit lång och hård. Även om EU-valet 2019 gav ett bra resultat, så var det en kraftig tillbakagång då. Och riksdagsvalen före och efter har inte varit någon större fröjd för partiet. En kräftgång som inleddes någon gång under senhösten 2015. En höst då man svek väljarna i sitt klaraste löfte, ett beslut som halverade medlemsskaran på bara några år.

En del hävdar att medlemstappet var förväntat, att det alltid går ner efter val. Men valåret 2014 hade Miljöpartiet 20 000 medlemmar. När man mätte antalet medlemmar efter att ha svikit sina medlemmar i migrationsuppgörelsen i slutet av 2015 hade man 16 000 medlemmar, ytterligare två år senare var antalet 10 719. Den då lägsta siffran på åtta år.

Nu står man där, som tredje största parti med 13,8 procent av rösterna, och kan äntligen få fira. Det i en tid där stora delar av Europa gått åt andra hållet. Frågan är om kräftgången är över nu. Om ett sånt här resultat kan spilla över på rikspolitiken? Det är tveksamt. Det är nämligen inte så konstigt att det gick bra för de gröna.

Väljarna har prioriterat både klimat och miljö högt och för många tycks det vara frågor som hör mer hemma i Bryssel än i Rosenbad. Traditionellt finns det bara två riksdagspartier att rösta på om man vill premiera klimatfrågorna (även om det är svårt att lyfta Vänsterpartiet i sådana sammanhang efter deras antiklimatpolitik de senaste åren). Det gick väldigt bra för båda. Att man skulle prioritera likadant i rikspolitiken är absolut inte självklart, och det är inte bara mina spekulationer.

Tyvärr, för Miljöpartiets del, syns det också i SVT:s valundersökning Valu. På frågan till MP:s väljare om vilket parti de hade röstat på om det vore riksdagsval i dag svarar bara 43 procent att de hade röstat på Miljöpartiet, och till det ska läggas att bara ungefär hälften av alla väljare valde att gå till valurnorna i söndags.

Kräftgången må kanske fortsätta sen, men just nu mår Miljöpartiet bättre än på länge.

I Danmark blev ett grönt parti störst.

AfD rönte stora framgångar i Tyskland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV