Startsida - Nyheter

Energi · Kultursvepet

Sommarens kulturtips

En båt som har sjunkit till hälften i vatten.

Epa-traktorer, svensk 20-talsbalett  och nya kulturarv. Det är några av sommarens kulturtips. Dessutom kan du få hjälp med hur du semestrar klimatsmart.

Övergivna platser i Köping

Fram till den 4 augusti pågår utställningen Övergivna platser på Köpings museum. Sara Starkström är en så kallad urbexare, det vill säga någon som ägnar sig åt urban exploring. Hon har rest från Malmberget i norr till Malmö i söder, men också till många andra platser runtom i världen och fotograferat platser som lämnats åt sitt öde. Resultatet är en fascinerande bildsvit som visar hur det kan se ut när naturen börjar ta tillbaka de platser som en gång exploaterats av människan.

Att ta tåget är oftast det klimatsmartaste sättet att resa på. Foto: Fredrik Persson/TT

Klimatsmart semester

Sugen på att ge dig ut och resa i sommar? Klimatsmart semester är en digital plattform för att främja hållbar turism som har tagits fram av en rad aktörer i Västsverige såsom Chalmers tekniska högskola, Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co. Med hjälp av deras klimatkalkylator kan du räkna ut hur många kilo koldioxid du förbrukar vid olika typer av resor. Förutom olika transportsätt som tåg, bil eller flyg kan man också välja hur man ska bo på semestern – visste du att hotell generellt sett har en högre klimatbelastning än vandrarhem? Sedan maj i år finns en ny version av hemsidan ute, perfekt att surfa in på när du ska börja planera semestern.  

Nya kulturarv

Förutom de fysiska kulturarven har Sverige också en lista över immateriella kulturarv. I dessa ingår allt från mattraditioner, hantverk och umgängesformer till musik och dans. Den 30 maj i år utökades förteckningen med tretton nya kulturarv. Bland de nya på listan finns flera hantverkstraditioner såsom knyppling, halländsk binge och delsbosöm. Men den innehåller även kallbadskulturen (som på senare år tycks ha fått en renässans), polskan – som är både en musik och dans och inte minst den på många platser i Sverige omhuldade annandagsbandyn – det vill säga ett bandyderby som spelas på annandag jul. Kanske kan du ge dig ut på jakt efter några av kulturarven i sommar? 

Knyppling – en del av det svenska kulturarvet. Foto: Erika Oldberg/TT

Storfötter, Epa-traktorer och skärvor på årets Way Out West

Way Out West, som äger rum i Göteborg den 8-10 augusti, är framförallt en musikfestival. På årets upplaga uppträder bland annat storheter som Queens of The Stone Age, PJ Harvey, Pulp och The National. Men vid sidan av musiken har även filmen fått mer och mer plats på senare år. Bland årets filmer sticker vissa ut, bland annat Sasquatch Sunset – en ”naturdokumentär” om en familj Bigfoots (storfötter), eller sasquatchs, de legendariska apliknande djuren som enligt mytologin sägs leva i de stora skogarna på gränsen mellan USA och Kanada. En annan film är den svenska Bye Bye Boredome som kretsar kring två trettonåriga vänner som bor i ett litet samhälle och ägnar sig åt droger, ridning och EPA-traktorer. På programmet finns även konstnären Sara Broos film Skärvor som beskrivs som en personlig resa i tid och rum, både i den stora och den lilla världen.  

Den både älskade och hatade epa-traktorn får en plats i filmprogrammet på årets Way Out West. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholm Pride

I månadsskiftet juli-augusti är det återigen dags för Stockholm Pride. Gatorna fylls av regnbågsflaggor, och alla från toppolitiker till flyktingar går i den långa prideparaden som i år har temat ”Starkare tillsammans”. Unde den veckolånga festivalen kan du ta del av djupa panelsamtal men också bara njuta av god mat, schlagermusik, burleskshower, poesi eller opera – här finns något för alla smaker! Nytt för i år är att Pride Park, på Östermalms IP kommer förvandlas till Nashville för en kväll med cowboyboots, kärlek och musik från bland andra countrystjärnorna Tennessee Tears och Anna Bergendahl. 

Ballets suedoise visas på Dansmuseet i Stockholm. Foto: Dansmuseet

Ballets Suedoise

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” är rubriken på en utställning som visas på Dansmuseet i Stockholm till och med den 31 augusti. Utställningen handlar om danstruppen Svenska Baletten, eller Ballets Suedoise och deras utveckling under åren 1920-1925. Den tar sitt avstamp i mötet mellan koreografen Jean Börlin och den rika Rolf de Maré som tillsammans tar danstruppen ut på ett äventyr, först till Paris och sedan turnéer både i Europa och i USA. Danstruppen kom under de här åren att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom dans och utmana dåtidens normer. I utställningen visas affischer, faksimil och brev från den här perioden, dessutom kan man njuta av specialkomponerad musik. 

Urkult norr om Sollefteå – en av Sveriges mysigaste festivaler? Foto: Per-Johan Nylund

Urkult

Festivaler kommer och går, men Urkult består. I år är det dags för den 28:e upplagan av festivalen i Näsåker vid Nämforsen, fyra mil norr om Sollefteå. I år gästas festivalen bland annat av Johan Airjoki, Stina Wollter och bandet Glesbygd’n. Men Urkult är inte bara musik, festivalen invigs traditionellt med en stor eldföreställning vid midnatt, under dagarna som följer kan man sedan prova på folkdans, folkdräktsdesign och poetry slam. Dessutom finns det ett solidaritetstorg där olika föreningar möts och diskuterar samt massor av barnaktiviteter. Urkult går av stapeln den 1-3 augusti.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV