Radar · Djurrätt

Organisation kräver förbud mot heta djurtransporter

Under värmeböljor transporteras djur på vägar och till sjöss i temperaturer över 40 grader utan tillgång till vatten eller skydd, visar en färsk granskning.

Den italienska djurrättsorganisationen Essere Animali, som har bevakat djurtransporter på italienska motorvägar, uppger att djur körs i lastbilar med temperaturer som når 48 grader, uppger World Animal Protection Sverige i ett pressmeddelande.

Europeiska regler gör gällande att djur ska skyddas mot ”extrema temperaturer”, men enligt organisationen saknas definitioner och uppföljningar. Inrikestransporter är också undantagna. Tillsammans med Eurogroup for Animals kräver de tydliga gränser för temperaturer och förbud mot långa transporter, vilket ökar dödligheten.

– Djuren behandlas som oönskat avfall och kastas döda i Medelhavet. Detta är inte bara fullständigt känslokallt, utan ökar också föroreningar och risken för hajattacker vid många turistområden på Medelhavets stränder, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, i uttalandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV