Glöd · Ledare

Regeringens huvudscenario finns bara i deras egna huvuden

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari ler. Skribenten i förgrunden.

Kan man äta kakan och ha den kvar? Många skulle svara nej, men i Tidöregeringens värld är allt möjligt. För några dagar sedan kom nyheten att reduktionsplikten kommer att höjas, men samtidigt ska skatten på drivmedel sänkas. Detta sammantaget innebär att Sverige kommer klara EU:s klimatmål samtidigt som ”priset vid pump” inte höjs, menar regeringen och kallar det för en ”gyllene lösning”.

Om du tycker att det låter för bra för att vara sant så är det för att det är det. Regeringen påstår att de har utgått från Naturvårdsverkets huvudscenario. Problemet, som SVT har avslöjat, är bara att något sådant inte finns. Naturvårdsverket har presenterat två scenarion – ett där vi precis klarar EU:s klimatmål och ett där vi är ganska långt ifrån att klara dem. Båda är precis lika sannolika, menar Naturvårdsverkets enhetschef Sara Almqvist. Samtidigt kan man konstatera att många miljöorganisationer anser att EU:s nuvarande klimatmål är grovt otillräckliga.  

Om vi ska klara klimatkrisen krävs alltså mycket, mycket mer än lite inblandning av biodrivmedel. Det är dags för regeringen att inse det och upphöra med sin huvudlösa politik.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV