Sfi-elever i Linköping som inte klarar ett prov till nästa nivå riskerar att bli avstängda i sex månader – och då tar studierna förstås längre tid. Sira Jokinen Lisse och Eva Fornåå vädjar till kommunen att den ska ändra sina regler.
DEBATT. Alla säger att språket är nyckeln in i det svenska samhället. För att lära sig det svenska språket, så är sfi (svenska för invandrare) avgörande.
Det torde vara unikt i det svenska utbildningssystemet att man blir avstängd i 6 månader när man inte klarar ett prov till nästa nivå. Tänk dig själv att du studerar på universitet och inte klarar en tenta och att du då stängs av i 6 månader från vidare studier. Eller att du inte klarar uppkörningen och då får du inte ta några fler lektioner på 6 månader. Visst låter det helt galet!
Men det är precis så som sfi fungerar i Linköpings kommun. På Skäggetorpsforumet den 24/4 som vi i Kisam – Världens mammor och Världens ungdomar anordnade, svarade politiker att det är enbart i undantagsfall som sfi-elever blir avstängda i 6 månader från undervisningen. Vi kan på rak arm räkna upp minst 15 kvinnor som har blivit avstängda från undervisningen. Det här torde vara unikt i det svenska utbildningssystemet och det är direkt kontraktproduktivt. Kvinnorna själva är förvivlade över systemet, eftersom när de går hemma så har de hunnit glömma det de har lärt sig och måste börja om på nytt.
Det här är något som vi i Kisam – Världens mammor har påtalat för politiken under flera års tid. Eftersom det inte finns något krav på att stänga av elever som inte klarar prov, utan det är något som politiker i Linköpings kommun själva har beslutat.
Tiden elever läser på SFI har fördubblats sedan 2018 och med regler som de här med avstängning i 6 månader, så är det inte konstigt att tiden på SFI blir avsevärt längre.
Vi i Kisam – Världens mammor vädjar till politikerna i Linköpings kommun att slopa avstängningen på SFI för dem som inte klarar prov. Inte bara för mammornas och deras barns skull, utan även för samhället och inte minst skattebetalarna i Linköpings kommun.