Radar · Miljö

Regeringen vill skapa nytt stöd för vindkraft

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i talarstol

Det största hindret mot att få upp ny landbaserad vindkraft i Sverige är att många kommuner säger nej. Det vill nu regeringen ändra på genom ett nytt ekonomiskt stöd till de kommuner som säger ja. Det var en av flera budgetnyheter på energiområdet som presenterades i dag.

Motståndet mot att bygga ny landbaserad vindkraft har ökat de senaste åren, och det är något som regeringen nu vill ta tag i. 

– Ökade incitament för kommunerna att säga ja till ny vindkraft, det är så klart en förutsättning för en fortsatt utbyggnad av vindkraften, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under en presskonferens på måndagen. 

Det nya stödet är tänkt att ge kommuner som säger ja till ny vindkraft ett stöd som motsvarar intäkterna från fastighetsskatten på vindkraftanläggningar. Det innebär att det nästa år kommer att betalas ut totalt 340 miljoner kronor till kommunerna och år 2026 370 miljoner kronor. År 2027 beräknas den summan bli 400 miljoner kronor.

Även de kommuner som redan byggt vindkraft ska kunna ta del av stödet, uppger Romina Pourmokhtari. 

Höjd skatt

Samtidigt höjs skatten för vissa vindkraftverk. 

– Som ni vet så tillämpade den S-ledda regeringen också en särskilt nedsatt skatt för vind, och det avviker från den teknikneutrala ansats som den här regeringen arbetar hårt för att skapa, sa Pourmokhtari.

Därför kommer vindkraften få samma skattesats som för övriga elproducenter. Det innebär en höjning från 0,2 procent till 0,5 procent av taxeringsvärdet för vissa vindkraftsanläggningar. 

– En majoritet av vindkraften betalar dock redan den fastighetsskatten enligt den högre skattesatsen, säger Romina Pourmokhtari.

Tar vidare flera förslag

I utredningen Värdet för vinden som presenterades för regeringen förra året så föreslogs flera åtgärder för att öka den lokala acceptansen för ny vindkraft. Den pekade bland annat på ett behov av kompensation, en så kallad intäktsdelning till personer som bor nära vindkraftverk, rätt för närboende att begära inlösen av sin bostadsfastighet samt att skapa en lokal nytta i närområdet genom så kallade bygdemedel. 

– I dag kan jag berätta att regeringen ser positivt på alla tre förslagen och kommer att ta vidare de tre kompensationsförslagen från utredningen, säger Romina Pourmokhtari.

Från miljörörelsen hörs positiva kommentarer om beskedet. 

– Den gröna omställningen av inte minst svensk industri står och faller med en snabbt utbyggd vindkraft. Därför är dagens besked från regeringen välkommet. Det är positivt att regeringen nu lovar att närboende till vindkraft ska kompenseras, säger David Mjureke, klimatexpert WWF i ett uttalande.

Artikeln har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV